thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Wieprzowina z warzywami w sosie po chińsku

  • 100 g cebuli
  • 10 g oleju
  • 80 g cukinii
  • 150 g kapusty
  • 720 g wody
  • 1/2 kostki bulionu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu, mielonego
  • 250 g mięsa wieprzowego, kroić mięso zamrożone, wtedy powstaną cieniusieńkie plasteki
  • 15 g ząbka czosnku, czosnek pokrojony w cienkie plasterki
  • 5 g korzenia imbiru, świeżego, imbir pokrojony w krótkie zapałki
  • 100 g kiełków fasoli mung, świeżych, z puszki lub słoika też ok
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej, ale już odmrożonej :)
  • 80 g sosu sojowego
  • 5 g oleju sezamowego
  • 15 g maka ziemniaczana

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie
  1. Do naczynia miksującegoBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć pokrojoną na ćwiarki cebulę.
    Miksować 6 sek/obr. 5
  2. Dodać olej, zeszklić 3 min/100st./obr. 1
  3. Dodać cukinię i kapustę, zmiksować 6sek/obr. 4
  4. Warzywa z naczynia miksującego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , przełożyć do innego naczynia.
  5. Do naczynia miksującego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć mięso, wlać 400 g wody, 1/2 kostki drobiowej lub wołowej, pieprz, czosnek i imbir.
    Gotować 15 min/100 st/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 0,5
  6. Dodać zmiksowane wcześniej warzywa (cebula, kapusta, cukinia) oraz kiełki fasoli, fasolkę zieloną, sos sojowy, olej sezamowy i dolać 320 g wody.
    Gotować 10 min/100 st/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 0,5. W międzyczasie przemieszać kopystką.
  7. Mąkę ziemniaczaką rozpuścić w 4 łyżkach wody i wlać powoli na 3 min przed końcem gotowania.

Porady

Podawać z makaronem ryżowym lub innym chińskim, albo po prostu z ryżem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wieprzowina z warzywami w sosie po chińsku

Wydrukuj:

Komentarze