thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 8
thumbnail image 9
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7 thumbnail image 8 thumbnail image 9
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 11/17/10
zmieniono dnia: 11/29/11

Składniki

  • 250 g ryżu, parboiled
  • 900 g wody
  • 200 g marchewki, pokrojonej w słupki
  • 100 g czerwonej papryki, pokrojonej w paski
  • 100 g Żółtej papryki, pokrojonej w paski
  • 200 g cukinii, pokrojonej w słupki
  • 250 g grzybów, świeżych, mieszanych, pokrojonych w plasterki
  • 100 g kiełków soi, świeżych
  • Sos słodko-kwaśny
  • 1 kawałek imbiru, wielkości orzecha włoskiego, obrany
  • 50 g czerwonej papryki
  • 50 goctu, owocowego, najlepiej z porzeczek
  • 50 g cukru brązowego
  • 50 g miodu
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli
  • 60 g sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 szczypta pieprzu
  • 200 g ananasa, świeżego, pokrojonego na kawałki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, odmierzyć do niego ryż, wlać wodę, gotować 8min/Varoma/obr.1. W czasie gotowania, na dolnej części przystawki Varoma ułożyć marchew, paprykę i cukinię, na górnej ułożyć grzyby i kiełki sojowe.
    2. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 22 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma i wyjąć koszyczek, wodę pozostałą po gotowaniu zachować. Sos
    3. Do naczynia miksującego włożyć imbir i czerwoną paprykę, rozdrobnić 8 s/obr. 8, przełożyć do innego naczynia.
    4. Do naczynia miksującego wlać ocet owocowy, dodać brązowy cukier, miód, mąkę kukurydzianą, 150 g wody pozostałej po gotowaniu i sól, wymieszać 10s/obr.3, gotować 3min30s/ 100°C/obr. 2.
    5. Dodać sos sojowy, sok z limonki, pieprz i ananasa, wymieszać 5 s/obr. 3.
    6. Warzywa włożyć do miski i wymieszać z sosem, podawać z ryżem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ryż z warzywami gotowanymi na parze z sosem słodko-kwaśnym

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: