Składniki
Lukier
- 200 g cukru
- 40 g wody
Ciasto
- 200 g konfitury
- 170 g śmietany 18%
- 30 g drożdży
- 3 żółtka
- 250 g masła, pokrojonego na kawałki
- 600 g mąki pszennej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
6. Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 15s/obr 10
7. Dodać wodę, wymieszać 15s/obr. 5.
8. Otrzymanym lukrem posmarować gorące rogaliki.
1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto z wyjątkiem konfitury, wyrobić 2min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto"
2. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do innego naczynia, przykryć i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Podzielić ciasto na trzy równe części. Na oprószonej mąką stolnicy każdą z części ciasta rozwałkować na kształt koła (ok. 30 cm) i wykroić 8 wąskich trójkątów. Nałożyć 1 łyżeczkę konfitury i zawinąć ciasto w kształt rogalika.
4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C
5. Ułożyć rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut, następnie piec w piekarniku w temperaturze 200 °C przez 20-25 min.
Lukier
Ciasto
Porady
Konfiturę można zastąpić kostką czekolady.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Super przepyszne .Ale zamiast $mietany dałam maśankę.PYCHOTKA
Super, zrobiłam z czekoladą i powidłami. Polecam.
Rogaliki pycha ))))
Are you sure to delete this comment ?