thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 10min
Czas całkowity
2h 20min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Czekoladowa tarta na zimno z malinami

  • 230 g sucharków
  • 350 g kremu czekoladowego, Typu nutella
  • 400 g malin, świeżych
  • 1 łyżki żelatyny
  • 500 g śmietanka 30%
  • 250 g mleczne czekolady
  • 2 krople aromat waniliowy, Opcjonalnie

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia miksującego wrzuć sucharki.
    2. zmiel 7sek/obr. 8
    3. Dodaj krem czekoladowy typu nutella
    4. wymieszaj 15sek/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.2
    5. Przesyp masę na tortownicę lub formę do tarty, Dociskając mocno łyżką dno formy i formując wysoki brzeg (3cm).
    6. Na ciasto wysypać maliny.
    7. Schłodzić w lodowce na czas przygotowania musu.
    8. W osobnej miseczce żelatynę zalać 2 łyżkami wody. Odstawić do napęcznienia.
    9. Do naczynia wlać 70ml śmietanki.
    10. Zagotować 2min/100st/obr.1
    11. Dodać czekoladę połamaną w małe kostki oraz żelatynę. Opcjonalnie można dodać kilka kropel aromatu waniliowego.
    12. Mieszać 3min/70st/obr.1
    13. Rozpuszczoną czekoladę przelać do osobnej miseczki, ostudzić w temperaturze pokojowej
    14. umyć i dokładnie wysuszyć naczynie miksujące
    15. Założyć motylek
    16. Do naczynia miksującego wlać pozostała śmietankę (430g)
    17. ubić śmietankę - obr. 3.5 / około 2 minuty (należy samodzielnie kontrolować czas)
    18. Zdać miarkę i przez otwór w pokrywie powoli wlewać rozpuszczona czekoladę - 1min/obr.2
    19. Zdjąć motylek
    20. wyjąć ciasto z lodówki i wylać na wierzch czekoladową bitą śmietanę. Wyrównać.
    21. Ciasto schłodzić w lodowce przez minimum 2h

Porady

Brzegi ciasta musza być uformowane wysoko (około 3cm), w innym wypadku mus wyleje się poza formę.
mozna użyć innych owoców: truskawki, miękka gruszka, brzoskwinia, ale musza być pokrojone w mniejsze kawałki

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Czekoladowa tarta na zimno z malinami

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy