thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 20min
porcja/porcje/porcji
16 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni

Składniki

Łosoś w cieście francuskim z pesto z suszonych pomidorów

Łosoś

  • 500-600 g filetów z łososia

Pesto

  • 140 g suszonych pomidorów w oleju, odsączonych
  • 50 g liści bazylii
  • 50 g parmezanu
  • 35 g płatków migdałów
  • 50 g pistacji łuskanych solonych
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 szczypta pieprzu (do smaku)

Ciasto francuskie

  • 275 g Ciasta francuskiego, mocno schłodzonego

Inne

  • 1 jajko rotrzepane, do posmarowania ciasta

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Pesto
  1. Rozdrobnić parmezan 10-15sek/obr10 przełożyć do osobnego naczynia

    Rozdrobnić pistacje 5sek/obr8 przełożyć do naczynia z parmezanem, wymieszać razem kopystką.
  2. Do naczynia włożyć czosnek rozdrobnić 5sek/obr8, następnie suszone pomidory, bazylię, dodać dwie łyżki kruszonki parmezanowo-pistacjowej i szczyptę pieprzu. Rozdrobnić 10sek/obr8, sprawdzić czy pomidory i czosnek dobrze się posiekały, ewentualnie powtórzyć rozdrabnianie. Dodać płatki migdałowe wymieszać 8sek/obr4. Pesto przełożyć do osobnego naczynia wstawić do lodówki do schłodzenia.
  3. Układanie łososia na cieście
  4. Nagrzewamy piekarnik do 190st
  5. Filety z łososia pozbawiamy skóry, kroimy filety na paski o szerokości około 3cm.
  6. Wzdłuż krótszego boku ciasta francuskiego układamy pesto w odległości około 5cm od brzegu, na takim pasku pesto układamy wzdłuż kawałki łososia, na łososiu ponownie ukladamy warstwę pesto. Następnie zawijamy ciasno roladkę tak aby łączenie było u dołu. Roladkę kroimy ostrym nożem najpierw na pół, potem każdy z kawałków jeszcze raz na pół i ponownie każdy z kawałków na pół (powinniśmy otrzymać osiem kawałków. Każdy z kawałków obtaczamy z dwóch stron (tam gdzie łosoś jest przekrojony) w kruszonce parmezanowo-pistacjowej i układamy na blaszce do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Czynności powtarzamy z pozostałą częścią łososia i ciasta francuskiego. Powinny wyjść w sumie dwie roladki - 16 kawałków.
  7. Wstawiamy do nagrzanego do 190st piekarnika na 20 minut Po upieczeniu zdejmujemy jak najszybciej łososia z nagrzanej blaszki aby go nie przesuszyć

Porady

Ważne aby wszytskie składniki były mocno schłodzone dlatego warto pesto przygotowac wcześniej i pozostawić w lodówce minimu na godzinę przed wykładaniem na ciasto. Suszone pomidory należy odsączyć, najlepiej włożyć je do koszyczka i poczekać aż dobrze odciekną z oleju

Tak przygotowanego łososia możemy podać z dodatkiem warzyw i np. dipem jogurtowym z bazylią czosnkiem i miętą.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Łosoś w cieście francuskim z pesto z suszonych pomidorów

Wydrukuj:

Komentarze