![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/5fc389k0-b619e-619037-cfcd2-mn2yizwv/23b7b98c-db1c-440d-b45a-9c8dc5212a4d/main/lamb-vindaloo-czyli-gulasz-po-angielsku.jpg)
Składniki
lamb vindaloo
- 600 g wołowiny, pokrojonej w kostkę ok. 2x2 cm
- 1 kg ziemniaków
- ostry sos słodko-kwaśny
- 2 czerwone cebule, ok. 120g
- 40 g oliwy z oliwek
- 1 łyżka bulionu warzywnego, przygotowanego w TM ( ew. 1 kostka rosołowa)
- 1-2 łyżeczki brązowego cukru
- pieprz, sól do smaku
- 300 g wody
ostry sos słodko-kwaśny
- 2-3 centymetry świeżego korzenia imbiru
- 1-2 strąki świeżej papryczki chili
- 1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 1/2 łyżeczki gożdzików
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżka kuminu, (kminu rzymskiego)
- szczypta kurkumy
- szczypta mielonego chili lub 1 strąk suszony
- 100 g octu winnego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
sosu
gulaszu
Porady
Sos jest ostry! Można wykorzystać go połowę a drugą przelać do pojemniczka i przechowywać w lodówce lub zamrozić.
W orginalnym przepisie mięsem dodanym jest jagnięcina, ale... wołowina lub szynka wieprzowa też może być
Danie ma ciekawy smak, można podawać je z dowolną salatką lub część ziemniaków zastąpić np. marchewką.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pięknie napisany przepis, estetycznie, logicznie, ładne zdjęcia. Brawo
Bogna
Czy 100 g octu winnego to nie przesada? U mnie sos to przede wszystkim smak tego octu. Zmniejszyłbym do 40.
Przepyszne
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Nawet nie dopisalam komentarza, po zrobieniu, piernik..... Danie smakowalo nam bardzo, tylko musialam kombinowac z papryczka.... dodalam odrobine najpierw, bo mòj maz by marudzil, a potem wrzucilam sobie swiezej, pokrojonej, na mòj talerz i byla zgoda
Buziaki Elu ![Love Love](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/love.png)
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Sposób wykonania tego sosu też jest zamieszczony i wytłumaczony... nawet ze zdjęciami
Ale jeżeli coś jes niejasne, to proszę o pytania -wytłumaczę jak umiem
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Nie bardzo rozumiem pytanie?
Składniki na ten sos wymieniłam ale żadnej nazwy mu nie wymyśliłam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
co to za sos słodko - kwaśny ?
Fajne danie obiadowe Elu
napewno wypróbuję
pozdrawiam ![tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/lol.png)
A męska część mojej rodziny bardzo lubi tą potrawę za smak i łatwość w przygotowaniu ( wykorzystują te zamrorzone porcje sosu)
Najlepiej smakuje im z zimnym piwem
Mnie też
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Are you sure to delete this comment ?