Czas przygotowania
3min
Czas całkowity
28min
porcja/porcje/porcji
12
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
- 1 jajko do smarowania bułeczek
- 50 g oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 600 g mąki pszennej (typ 650)
- 1 łyżeczka cukru
- 300 g wody, letniej
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia wlać wodę, dodać drożdże i cukier. Podgrzać. Czas 2 min. 30 s/37 st. C/obr. 2
- Dodać mąkę, sól i oliwę (olej). Wyrobić ciasto. Czas 2 min. 30 s/"Ciasto" . Ciasto powinno być miękkie i plastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia (ja zostawiam w zamkniętym naczyniu do momentu aż ciasto „wyjdzie” przez otwór - wtedy wyrabiam jeszcze 1 min. /"Ciasto" .)
- Ciasto wylożyć na blat i uformować wałek. Podzielić kopystką na kawałki (od 9 do12 szt. w zależności jakie duże bułeczki chcemy zrobić). Uformować bułeczki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 40 min. przykryte ściereczką aby nie wyschły. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st. C.
- Wyrośnięte bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem (może być też woda ale wtedy nie wychodzą tak rumiane i błyszczące) i upiec w temp. 200 st. C (piekarnik góra-dół) około 15-20 min.
- Po upieczeniu ułożyć na kratce (aby się nie zaparzyły od spodu) i przykrć ściereczką do wystygnięcia.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Bułeczki są naprawdę spoko. Dzieci bardzo lubią. Czasem podmieniam 50-100g mąki pełnoziarnistej.
Polecam
Bardzo fajne bułeczki, wyszło 11 dużych sztuk.
Są pyszne!!!! Bardzo polecam. Miękkie, na drugi dzień również pyszne. Dziękuję za przepis.
Bardzo często wracam do tego przepisu ❤️
Asiak1:
Jaki jest czas pieczenia i temp (góra dół, termoobieg? w foremce? Pozdrawiam
rewelacja. najlepszy przepis na bulki
Jak narazie to moje ulubione bułki
Bułki rewelacja trafiają do ulubionych
Czy robił ktoś może te lub jakiekolwiek inne bułeczki z suchymi drożdżami? Mam problem z kupieniem świeżych i na prawdę rzadko takowe posiadam a chciałabym wprowadzić jakieś domowe pieczywo na stałe w menu 😊 te wyglądają super i bardzo kuszą, tylko czy wyjdą.. proszę o odpowiedź,z góry dziękuję
Super
pierwszy raz w życiu udało mi sie upiec bułki zbliżone do tych z piekarni. Nadają sie do normalnego śniadania. Są naprawdę szybkie w wykonaniu i pyszne w smaku. Całość z wyrastaniem, pieczeniem i stygnięciem zajmuje około 2 h. Polecam!
Are you sure to delete this comment ?