



Składniki
- 200 g czekolady, (gorzkiej, mlecznej lub białej - im lepsza jakościowo tym lepiej)
- 75 g miodu plynnego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Czekoladę połamać na kawałki i zmiksować 10s /obr. 8. Rozpuścić 2.30 s / 50 st. C / obr. 2 uważając aby się nam czekolada nie rozwarstwiła (można jeśli ktos woli rozpuścić również w kąpieli wodnej lub w mikrofali). Dodać miód i wymieszać obr. 2 / ok. 30 s. (tylko do połączenia składników).
Gotową mieszankę wykładamy na papier (taki zwykły jak np. do ksero - nie ten "śliski" do pieczenia), rozprowadzamy cienką wastwę i zostawiamy na kilka godzin (ja zostawiam na całą noc) do wystygnięcia.
Po ostygnięciu zdejmujemy mieszankę z papieru i zagniatamy delikatnie ogrzewając w dłoniach (najlepiej w rękawiczkach wtedy dłonie nie będą tłuste i też odpowiednia ilość tłuszczu zostanie w czekoladzie) aż czekolada będzie plastyczna (ona jest jak modelina).
Można z niej lepić figurki (trzymane w woreczku w plastikowym pojemniku poleżą spokojnie nawet kilka tygodni), po rozwałkowaniu wycinać dekoracje lub obłożyć nią cały tort. Niewykorzystaną czekoladę plastyczną można trzymać w woreczku w lodówce lub szafce. Po wyjęciu z lodówki czekoladę trzeba ponownie zagniatać delikatnie aby się ogrzała i stała plastyczna.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Uwielbiam takie ciekawostki kulinarne a wykorzystał przy moich fortach.
Dziękuję Elu ;o) Dekoracja piękna ;o) Pozdrawiam
;o)
Jadziu, modelina jest fantastyczna! Można z niej rzeczywiście lepić różne ciekawe dekoracje
I wszystkie są jadalne
Dziękuję za taki przepis. Co prawda moje róże nie są tak profesjonalne jak Twoje ale smaczne były bardzo
[[wysiwyg_imageupload:1832:]]
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Dziękuję Grażynko ;o) Pozdrawiam.
;o)
Jadziu, ale piękne te słodkości
Zdolna z Ciebie dziewczyna !!!

Modelina czekoladowa jest tak smaczna, że można ją spokojnie zajadac jak czekoladę ;o) Pochwal się Elu swoimi czekoladowymi dziełami ;o)
;o)
Jadziu dzięki za przepis
Twoje różyczki wyglądają tak pięknie, że chyba i ja zrobię masę, żeby się trochę pobawić
Nawet jak nie wyjdzie, to zjem ze smakiem
Dzięki
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Testuj... może odkryjesz nowe zdolności magi ;o)
;o)
Super Sloneczko. Dziekuje za przepis juz wpisuje w moj tajny zeszyt
buzka
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję