thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 21
opublikowany: 25/04/13
zmieniono dnia: 25/04/13

Składniki

  • 200 g czekolady, (gorzkiej, mlecznej lub białej - im lepsza jakościowo tym lepiej)
  • 75 g miodu plynnego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Czekoladę połamać na kawałki i zmiksować 10s /obr. 8. Rozpuścić 2.30 s / 50 st. C / obr. 2 uważając aby się nam czekolada nie rozwarstwiła (można jeśli ktos woli rozpuścić również w kąpieli wodnej lub w mikrofali). Dodać miód i wymieszać obr. 2 / ok. 30 s. (tylko do połączenia składników).

    Gotową mieszankę wykładamy na papier (taki zwykły jak np. do ksero - nie ten "śliski" do pieczenia), rozprowadzamy cienką wastwę i zostawiamy na kilka godzin (ja zostawiam na całą noc) do wystygnięcia.

    Po ostygnięciu zdejmujemy mieszankę z papieru i zagniatamy delikatnie ogrzewając w dłoniach (najlepiej w rękawiczkach wtedy dłonie nie będą tłuste i też odpowiednia ilość tłuszczu zostanie w czekoladzie) aż czekolada będzie plastyczna (ona jest jak modelina).

     

     

    Można z niej lepić figurki (trzymane w woreczku w plastikowym pojemniku poleżą spokojnie nawet kilka tygodni), po rozwałkowaniu wycinać dekoracje lub obłożyć nią cały tort. Niewykorzystaną czekoladę plastyczną można trzymać w woreczku w lodówce lub szafce. Po wyjęciu z lodówki czekoladę trzeba ponownie zagniatać delikatnie aby się ogrzała i stała plastyczna.

     

     

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Czekoladowa modelina ;o)

Wydrukuj:

Komentarze