![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/cgfte1ja-1eb09-782913-cfcd2-pvzyb05g/54188767-a74f-4d0f-9ebd-19a4f64ee390/main/czekoladowa-modelina-o.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/cgfte1ja-1eb09-782913-cfcd2-pvzyb05g/4ad589b0-2bf3-4e57-ae54-26e705b58c96/main/czekoladowa-modelina-o.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/cgfte1ja-1eb09-782913-cfcd2-pvzyb05g/a86ed37f-9deb-445e-be1a-e73a9b972de7/main/czekoladowa-modelina-o.jpg)
![thumbnail image 4](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/cgfte1ja-1eb09-782913-cfcd2-pvzyb05g/dc0f29fa-2423-40a0-9a1c-acbe59f08954/main/czekoladowa-modelina-o.jpg)
Składniki
- 200 g czekolady, (gorzkiej, mlecznej lub białej - im lepsza jakościowo tym lepiej)
- 75 g miodu plynnego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Czekoladę połamać na kawałki i zmiksować 10s /obr. 8. Rozpuścić 2.30 s / 50 st. C / obr. 2 uważając aby się nam czekolada nie rozwarstwiła (można jeśli ktos woli rozpuścić również w kąpieli wodnej lub w mikrofali). Dodać miód i wymieszać obr. 2 / ok. 30 s. (tylko do połączenia składników).
Gotową mieszankę wykładamy na papier (taki zwykły jak np. do ksero - nie ten "śliski" do pieczenia), rozprowadzamy cienką wastwę i zostawiamy na kilka godzin (ja zostawiam na całą noc) do wystygnięcia.
Po ostygnięciu zdejmujemy mieszankę z papieru i zagniatamy delikatnie ogrzewając w dłoniach (najlepiej w rękawiczkach wtedy dłonie nie będą tłuste i też odpowiednia ilość tłuszczu zostanie w czekoladzie) aż czekolada będzie plastyczna (ona jest jak modelina).
Można z niej lepić figurki (trzymane w woreczku w plastikowym pojemniku poleżą spokojnie nawet kilka tygodni), po rozwałkowaniu wycinać dekoracje lub obłożyć nią cały tort. Niewykorzystaną czekoladę plastyczną można trzymać w woreczku w lodówce lub szafce. Po wyjęciu z lodówki czekoladę trzeba ponownie zagniatać delikatnie aby się ogrzała i stała plastyczna.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Uwielbiam takie ciekawostki kulinarne a wykorzystał przy moich fortach.
Dziękuję Elu ;o) Dekoracja piękna ;o) Pozdrawiam
;o)
Jadziu, modelina jest fantastyczna! Można z niej rzeczywiście lepić różne ciekawe dekoracje
I wszystkie są jadalne
Dziękuję za taki przepis. Co prawda moje róże nie są tak profesjonalne jak Twoje ale smaczne były bardzo
[[wysiwyg_imageupload:1832:]]
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Dziękuję Grażynko ;o) Pozdrawiam.
;o)
Jadziu, ale piękne te słodkości
Zdolna z Ciebie dziewczyna !!!
![Love Love](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/love.png)
Modelina czekoladowa jest tak smaczna, że można ją spokojnie zajadac jak czekoladę ;o) Pochwal się Elu swoimi czekoladowymi dziełami ;o)
;o)
Jadziu dzięki za przepis
Twoje różyczki wyglądają tak pięknie, że chyba i ja zrobię masę, żeby się trochę pobawić
Nawet jak nie wyjdzie, to zjem ze smakiem
Dzięki
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Testuj... może odkryjesz nowe zdolności magi ;o)
;o)
Super Sloneczko. Dziekuje za przepis juz wpisuje w moj tajny zeszyt
buzka
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Are you sure to delete this comment ?