Składniki
biszkopt:
- 5 jajek
- 140 g cukru
- 100 g mąki (typ 450)
- 40 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Anna - okrągła forma kamionkowa
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 st. C
Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno - boków niczym nie smarujemy ani nie wykładamy papierem, bo biszkpt wyrośnie nam nierówno).
Odważamy obie mąki i przesiewamy je przez sito. Odkładamy na miseczce.
Oddzielamy białka od żółtek. W czystym i suchym naczyniu przy pomocy motylka ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę 4 min. / obr. 3-4. Nie zmniejszając obrotów dodajemy powoli cukier i ubijamy jeszcze ok. 2 min. Ubita piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Zmniejszamy obroty na poziom 3, dodajemy po jednym żółtku i ubijamy dalej około 1 min. Na koniec dodajemy przesiane mąki i mieszamy delikatnie 30-40 s / obr. 1.
Pieczemy w 170 st. C około 40 min. (lub do suchego patyczka).
Ciasto powinno wyrosnąć do wysokości formy.
Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i upuszczamy je na podłogę z wysokości ok. 50-60 cm. Ja dla zminimalizowania nieprzyjemnych efektów dźwiękowych podkładam na podłogę koc ;o) „Rzucić ciastem o ziemię” można i drugi raz... jeśli pierwszy rzut sprawi nam wielką frajdę ;o) Po tym fakcie wkładamy ciasto spowrotem do piekarnika i pozostawiamy je tam przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia. Po wystudzeniu wyjmujemy ciasto z formy (boki biszkoptu zawsze oddzielamy nożem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony) i przekrawamy je na 3 blaty.
biszkoptu:
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Najlepszy przepis na biszkopt . A piekłam już według wielu innych przepisów . Polecam .
Najlepszy
Biszkopt wyszedł mi idealny! Piekłam wg przepisu, jajka w temp pokojowej, cukier kryształ, a nie jakiś drobny czy puder, bez proszku do pieczenia, Góra dół 170st ok 35 minut. Jest pyszny w smaku, równiutki, puszysty. Użyłam tortownicy 21cm.
Dzisiaj robię go ponownie, bo ten wczorajszy zadeptały koty.... im też musiał smakować , bo dość dużo uskubały.
Polecam ten przepis.
Przepis sprawdzony, wart polecenia. Proporcje ok. Ja najczęściej piekę w tortownicy o śr. 26 cm (uzywam 7 jajek, pozostałe składniki wg przeliczenia.)
Na ile cm wyrasta wam ten biszkopt w formie 20cm?
uwielbiam ten biszkopt
Mania
Dzisiaj wieczorem zrobilem ten biszkopt. Wyszedl idealny!
Wyrasta super, nie za słodki, tylko trochę suchy.
A mnie już drugi raz nie wyrósł. W komencie dodawania cukru piana zupełnie zmieniła się w płyn. Czy możliwe, że to przez użycie cukru kokosowego?
Przepis super, rzucalam dwa razy foremka 21cm, polecam )))
Are you sure to delete this comment ?