thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
10min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 21
opublikowany: 25/04/13
zmieniono dnia: 25/04/13

Składniki

  • 10 g drożdży świeżych
  • 175 g mleka
  • 30 g masła, (+ dodatkowo ok. 15 g rozpuszczonego masła do smarownia)
  • 3 łyżki cukru kryształu, (można dodawać lub ujmować cukru wg upodobań)
  • 1 jajko
  • 360 g mąki pszennej (typ 450)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki posiekanej startej skórki pomarańczowej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Drożdże, mleko, masło i cukier wymieszać 5 min. / 37 st. C/ obr. 2. Dodać jajko, mąkę, sól i skórkę pomarańczową i wyrobić 2 min. / Ciasto"Ciasto" . Pozostawić do wyrośnięcia (ma podwoić objętość). Po wyrośnięciu podzielić na porcje i uformować bułeczki (wg uznania). Ja moje ciasto podzieliłam na 12 porcji. Z każdej porcji uformowałam po 3 kuleczki i maczając je w rozpuszczonym maśle układałam w formie do muffinek (na zdjęciu poniżej).

    Gotowe bułeczki pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 min.

    Piekarnik nagrzać do 220 st. C.

    Wyrośnięte bułeczki posmarować z wierzchu roztopionym masłem i piec 10-15 min. / 220 st. C / góra-dół (bez termoobiegu). U mnie po 10 minutach są już gotowe.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Mięciutkie maślane bułeczki z pomarańczową nutą ;o)

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 13, 2016 at 17:26
    5.0

    Uwielbiam ciasta drożdżowe Cooking 7

  • września 15, 2015 at 00:41
    5.0

    Przy najbliższej okazji zrobimy, tylko bez skórki pomarańczowej

  • października 29, 2013 at 17:00

    Na jedną blaszkę... tak jak pisze w przepisie na 12 szt. bułeczek.

    ;o)

  • października 14, 2013 at 18:17

    Witam nie będę narazie komentować ,dopiero jak zrobię.Proszę powiedzieć czy ta ilość składników na bułeczki maślane starcza na jedną blaszkę /na mufinki/ czy na dwie ?

    Pozdrawiam czekam na odpowiedź Cooking 7

    Krystyna

  • sierpnia 26, 2013 at 14:46

    Dziekuje bardzo za komentarz. Pozdrawiam.

    ;o)

  • lipca 4, 2013 at 19:20

    Zrobilam i ja tmrc_emoticons.) Wyszly miekkie i delikatne, przepyszne, malo slodkie, z nutka pomaranczy. Pomysl na ksztalt genialny! Pieklam w silikonowych foremkach na muffinki. 

    przepis dodalam do ulubionych i bede do niego wracac regularnie! Polecam tmrc_emoticons.)

    " Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "

  • czerwca 2, 2013 at 22:58

    ElaK

    Jadziu, dziś obdarowałam swoje dzieci tymi pysznymi babeczkami  tmrc_emoticons.)  Upiekłam 2 porcje i dałam "na wynos", żeby jutro przy śniadanku pamiętały o domu i sobotnim święcie  tmrc_emoticons.)  Sobie zostawiłam 2 do jutrzejszej porannej kawy  tmrc_emoticons.;)  Dzięki!  tmrc_emoticons.)  

    [[wysiwyg_imageupload:664:]]

     

     

     

     

     

    Ciesze się, że smakowaly. Pozdrawiam.

    ;o)

  • czerwca 2, 2013 at 21:59
    5.0

    Jadziu, dziś obdarowałam swoje dzieci tymi pysznymi babeczkami  tmrc_emoticons.)  Upiekłam 2 porcje i dałam "na wynos", żeby jutro przy śniadanku pamiętały o domu i sobotnim święcie  tmrc_emoticons.)  Sobie zostawiłam 2 do jutrzejszej porannej kawy  tmrc_emoticons.;)  Dzięki!  tmrc_emoticons.)  

    [[wysiwyg_imageupload:664:]]

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • maja 29, 2013 at 08:33

    ElaK

    Jadziu, dzięki za ten przepis i pomysl na kształt bułeczek  Big Smile  Smak super! wszyscy zachwyceni i tylko marudzą, że tak mało  Big Smile  Tylko 12 sztuk??? Po tych poprzednich zostało wspomnienie  tmrc_emoticons.)  A jutro robię następne, teraz z dwóch porcji  tmrc_emoticons.;)   tmrc_emoticons.)  Dzięki  tmrc_emoticons.)  

     

    Proszę bardzo ;o)

    ;o)

  • maja 29, 2013 at 02:01
    5.0

    Jadziu, dzięki za ten przepis i pomysl na kształt bułeczek  Big Smile  Smak super! wszyscy zachwyceni i tylko marudzą, że tak mało  Big Smile  Tylko 12 sztuk??? Po tych poprzednich zostało wspomnienie  tmrc_emoticons.)  A jutro robię następne, teraz z dwóch porcji  tmrc_emoticons.;)   tmrc_emoticons.)  Dzięki  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: