thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 8
thumbnail image 9
thumbnail image 10
thumbnail image 11
thumbnail image 12
thumbnail image 13
thumbnail image 14
thumbnail image 15
thumbnail image 16
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7 thumbnail image 8 thumbnail image 9 thumbnail image 10 thumbnail image 11 thumbnail image 12 thumbnail image 13 thumbnail image 14 thumbnail image 15 thumbnail image 16
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 10/03/16
zmieniono dnia: 13/03/16

Składniki

ciasto

  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 75 g cukru
  • 200 g mleka
  • 100 g Masla
  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta kurkumy
  • 3 łyżki kakao gorzkiego
  • 2 łyżki mleka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasta
  1.  

    Drożdże, jajko, cukier, mleko, masło - podgrzać: 5 min. / 37st. C/obr. 2

     

    Dodać: 500 g mąki, szczyptę soli - wyrobić 2 min. / interwał

     

    Kiedy ciasto będzie wyrobione wyjąc je z naczynia i oderwać niewielki kawałek (mniej więcej wielkości pięści) a resztę ciasta podzielić na połowę. Do jednej połówki dodać szczyptę kurkumy. Wyrobić 1 min./interwał – wyjąć z naczynia. Do drugiej porcji dodać łyżkę mleka i łyżkę kakao.  Wyrobić 1 min./interwał – wyjąć z naczynia. Do najmniejszej części dodać łyżkę mleka i 2 łyżki kakao. Wyrobić 1 min./interwał – wyjąć z naczynia. Wszystkie kawałki ciasta przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

     

    Kiedy ciasto wyrośnie, każdą z części podzielić na 6 kawałków.  Z najciemniejszych kawałków uformować wałeczki długości keksówki i lekko je rozwałkować. Tak samo zrobić z ciastem z kurkumą. Jasne ciasto kakaowe uformować w wałki tej samej długości co poprzednie lecz nie rozwałkowywać go.

     

    Na blacie podsypanym mąką ułożyć jasne ciasto, na nim ciemne a na środku wałeczek jasnego z kakao. Zawinąć je w roladkę zlepiając jasne ciasto.

    Tak samo zrobić wszystkie 6 wałeczków.  Keksówkę wyścielić papierem do pieczenia. Jeśli jest niska to można wyłożyć papier wyżej, żeby ją trochę podwyższyć. Układać w niej wałeczki. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180*C. Wstawić do piekarnika nagrzanego i piec około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.

  2. 1

  3. 2

  4. 3

  5. 4

  6. 5

Porady

Ja wolę taką delikatnie słodką bułkę, ale jeśli ktoś woli bardziej słodką można spokojnie zwiększyć ilość cukru (nawet dwukrotnie).

Można również dodać wanilię - jak ktoś lubi .

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Cętkowana słodka bułka ;o)

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: