Składniki
ciasto
- 15 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 75 g cukru
- 200 g mleka
- 100 g Masla
- 500 g mąki pszennej
- szczypta soli
- szczypta kurkumy
- 3 łyżki kakao gorzkiego
- 2 łyżki mleka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Drożdże, jajko, cukier, mleko, masło - podgrzać: 5 min. / 37st. C/obr. 2
Dodać: 500 g mąki, szczyptę soli - wyrobić 2 min. / interwał
Kiedy ciasto będzie wyrobione wyjąc je z naczynia i oderwać niewielki kawałek (mniej więcej wielkości pięści) a resztę ciasta podzielić na połowę. Do jednej połówki dodać szczyptę kurkumy. Wyrobić 1 min./interwał – wyjąć z naczynia. Do drugiej porcji dodać łyżkę mleka i łyżkę kakao. Wyrobić 1 min./interwał – wyjąć z naczynia. Do najmniejszej części dodać łyżkę mleka i 2 łyżki kakao. Wyrobić 1 min./interwał – wyjąć z naczynia. Wszystkie kawałki ciasta przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie, każdą z części podzielić na 6 kawałków. Z najciemniejszych kawałków uformować wałeczki długości keksówki i lekko je rozwałkować. Tak samo zrobić z ciastem z kurkumą. Jasne ciasto kakaowe uformować w wałki tej samej długości co poprzednie lecz nie rozwałkowywać go.
Na blacie podsypanym mąką ułożyć jasne ciasto, na nim ciemne a na środku wałeczek jasnego z kakao. Zawinąć je w roladkę zlepiając jasne ciasto.
Tak samo zrobić wszystkie 6 wałeczków. Keksówkę wyścielić papierem do pieczenia. Jeśli jest niska to można wyłożyć papier wyżej, żeby ją trochę podwyższyć. Układać w niej wałeczki. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180*C. Wstawić do piekarnika nagrzanego i piec około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
ciasta
Porady
Ja wolę taką delikatnie słodką bułkę, ale jeśli ktoś woli bardziej słodką można spokojnie zwiększyć ilość cukru (nawet dwukrotnie).
Można również dodać wanilię - jak ktoś lubi .
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zrobił wrażenie u mnie na stole wszystkim smakował .Jak dla naszej rodzinki bardzo dobry.Cieszę sie bo z TM ciasta drożdżowe wkoncu mi wychodzą.
Kochani pozdrawiam cieplutko wszystkich termomaniaków.
Bardzo efektowne i smaczne
Upiekłam na święta. Rodzina była zachwycona. Trochę tylko mało słodkie, więc polałam obficie polewą czekoladową. Wyszło rewelacja
Pomysł ciekawy,pokrojona fwietnie się prezentuje.
jak dla mnie to mało słodkie,nastepnym razem spróbuje cukru x 2 + roszynki.
Pozdrawiam
Zrobiłam! Robi wrażenie i super smakuje!
wygląda super, smakuje wyśmienicie, zaskakuje gości
SUPER PRZEPIS polecam.
Przepis super . Polecam
nie dość, że smakuje to jeszcze ciekawie wygląda
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Jadziu strzał w dziesiątkę tak jak wszystkie Twoje przepisy Pozdrawiam