thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 22/08/13
zmieniono dnia: 22/08/13

Składniki

chleb

  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka suszonego koperku
  • 550 g mąki typ 650
  • 14 g drożdży instant
  • 120 g wody
  • 140 g wody słonej z ogórków
  • 60 g ogorków kiszonych (1 duży ogórek)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasto:
  1. Ogórek zmiksować 3 s / obr. 6, zgarnąć kopystką ze ścianek i ponownie zmiksować 3 s / obr. 6. Dodać wodę, wodę słoną z ogórków i olej rzepakowy – 3 min. / 37 st. C / obr. 1. Dodać pozostałe składniki wg kolejności i wyrobić ciasto 3 min. / interwał. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, ale nie mokre i klejące. W razie potrzeby dodać jeszcze trochę mąki i wyrobić. Pozostawić w naczyniu do wyrośnięcia  - aż "wybije" miarkę TM. Gdy wyrośnie wyrobić raz jeszcze 1 min. / interwał, wyjąć i przełożyć do formy (u mnie dwie formy silikonowe 10 cm x 23 cm) i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 20-30 min.- ma podwoić objetość) W tym czasie zagrzać piekarnik do 200 st. C. Ciasto ponacinać i spryskać zimną wodą. Piec około 20-25 min. aż się zrumieni.

     

Porady

Upieczony chleb pozostawić na kratce do wystygnięcia.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb z ogórkiem kiszonym i koperkiem

Wydrukuj:

Komentarze