thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
--
Poziom
Średni

Składniki

na masę kokosową:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 120 g cukru
  • 200 g wiórków kokosowych

na masę sezamową:

  • 40 g masła lub margaryny
  • 60 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g sezamu

na ciasto kruche:

  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego zrobionego w TM
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

na masę chałwową:

  • 200 g miękkiego masła lub margaryny
  • 70 g cukru pudru
  • 200 g chałwy (bez bakalii) - pokruszonej

dodatkowo:

  • 1 słoiczek kwaśnego dżemu (250 g), np. z czarnej porzeczki

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego zrobionego w TM
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 250 g masła lub margaryny
  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru

  • 60 g cukru
  • 40 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g sezamu

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 120 g cukru
  • 200 g wiórków kokosowych

  • 200 g miękkiego masła lub margaryny
  • 70 g cukru pudru
  • 200 g chałwy (bez bakalii) - pokruszonej

  • 1 słoiczek kwaśnego dżemu (250 g), np. z czarnej porzeczki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.

    Białka oddzielić starannie od żółtek i włożyć je do lodówki.


    Wszystkie składniki na ciasto włożyć do naczynia wg podanej kolejności i zmiksować około 25-30  s / obr. 6 przy pomocy kopystki. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem do piecznia dużej blaszki (u mnie o wymiarach 20 x 38 cm). Umyć i wysuszyć naczynie.

    Przygotować masę sezamową: na dużej patelni rozpuścić masło, dodać miód, cukier i na koniec sezam. Wszystkie składniki przesmażyć 2-3 min. (mieszać aby się nie przypaliło).

    Rozwałkowane na blaszce ciasto posmarować ciepłą masą sezamową. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180 st. C (góra – dół bez termoobiegu). Jeśli sezam w trakcie pieczenia będzie się rumienił zbyt mocno, przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu ostudzić i wyjąć z blaszki.  

    Rozwałkować drugą porcję ciasta, przełożyć do tej samej blaszki i posmarować dżemem.

    Przygotować masę kokosową: w czystym i suchym naczyniu przy pomocy motylka ubić na sztywną pianę białka ze szczyptą soli – 6 min. / obr. 3,5. Po około 4 min. stopniowo dodawać cukier ubijając dalej obr, 3,5. Na końcu dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać przy pomocy kopystki.

    Na cieście posmarowanym dżemem rozłożyć równo masę kokosową. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 st. C (góra – dół bez termoobiegu). Jeśli masa kokosowa w trakcie pieczenia będzie się rumieniła zbyt mocno, przykryć folią aluminiową. Ostudzić ciasto i wyjąć z blaszki.

    Umyć i wysuszyć naczynie.

    Przygotrować masę chałwową: Masło zmiksować z cukrem 2 min. / obr.3-4. Założyć motylek i ucierać 5 min. / obr. 3 (na pulchną masę) – po 3 min. dodawać powoli pokruszoną chałwę ucierając cały czas.

    Na blaszce położyć najpiejrw ciasto z sezamem, posmarować masą chałwową i przkryć ciastem z dżemem i kokosem. Przechowywać w lodówce. Ciasto najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień.

Porady

 

Najlepiej przetestować ciasto jeszcze przed swiętami, bo może się okazać, że jedna blaszka na święta to będzie mało ;o)

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Świąteczne ciasto sezamowo-kokosowe ;o)

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?