Składniki
Bułeczki z otrębami i sezamem
- 40 g oleju rzepakowego
- 20 g sezamu
- 40 g otrębów żytnich
- 1 jajko
- 550 g mąki typ 650, + ile potrzeba
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 25 dag drożdży
- 120 g wody
- 180 g mleka
Pasta serowa
- 300 g sera białego (twarogu)
- sól do smaku
- 1 łyżka majonezu, (jeśli ktoś woli wersję lżejszą- można nie dodawać)
- 3 jajka ugotowane na twardo i obrane
- 10 oliwek czarnych
- 1 łyżka oliwy z pomidorów
- 5 kawałków suszonych pomidorów w aromatyzowanej oliwie z oliwek
- 10-15 listków bazylii
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wsypać połowę sezamu. Zmiksować 10 s / obr. 10. Następnie do naczynia wlać mleko i wodę, dodać jajko, drożdże i cukier. Podgrzać. Czas 2 min. 30 s /37 st. C/ obr. 2. Dodać mąkę, otręby, pozostały sezam, sól i olej rzepakowy. Wyrobić ciasto. Czas 2 min. 30 s/ interwał. Pozostawić do wyrośnięcia (ja zostawiam w zamkniętym naczyniu do momentu aż ciasto „wybije” miarkę TM - wtedy wyrabiam jeszcze 1 min. / interwał). Ciasto wyłożyć na blat i uformować wałek. Podzielić kopystką na kawałki. Uformować bułeczki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 40 min. (przykryte ściereczką aby nie wyschły). W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st. C. Wyrośnięte bułeczki piec w temp. 200 st. C około 20-25 min. Po upieczeniu odwrócić do góry dnem (aby się nie zaparzyły od spodu) i przykrć ściereczką do wystygnięcia lub wystudzić na kratce.
Pasta serowa
Pomidory zmiksować z oliwą i listkami bazylii – 5 s /obr. 8, zgarnąć ze ścianek przy pomocy kopystki i jeszcze raz zmiksować – 5 s /obr. 8. Dodać oliwki – 5 s / obr. 6. Następnie dodać całe jajka, majonez i ser – wymieszać 20 s / obr 3 przy pomocy kopystki. Na końcu doprawić solą do smaku.
Bułeczki z otrębami i sezamem
Porady
Bułeczki na drugie śniadanie posmarować pastą i podawać z wędliną.
* Otręby żytnie są bogate w błonnik pokarmowy oraz składniki mineralne: potas, fosfor, magnez, żelazo i cynk - stabilizują stężenie glukozy we krwi.
* Sezam dostarcza nienasycone kwasy tłuszczowe oraz lecytynę, która odgrywa ważną rolę w procesach uczenia się i zapamiętywania oraz ułatwia koncentrację. Posiada wiele cennych witamin, w tym A, E, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, np. cynku, fosforu, magnezu, potasu, wapnia i żelaza.
* Bazylia wspomaga pracę: układu trawiennego - poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pokarmu. Wykazuje skuteczność także w zwalczaniu braku apetytu; układu nerwowego - poprawia nastrój, zmniejsza nadpobudliwość.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bułki urosły fantastycznie, pasta pyszna!!(dodałam jeszcze troszkę soli)
wyglada pysznie
Jadziu bułeczki pyszne, ale dalam tylko 25 gram drożdży a nie jak jest w pszepisie Pozdrawiam
Dziękuję ;o)
;o)
Dziękuję i również pozdrawiam ;o)
;o)
Bułeczki pyszne a pasta zwala z nóg
Zrobiłam te bułeczki dzisiaj na śniadanie ( wieczorem przygotowałam ciasto, a rano upiekłam bułki ). Są super! Pozdrawiam autorkę kolejnego smacznego przepisu
Dziękuję Marzenko. Życzę smacznego ;o)
;o)
Jadziu ja również gratuluję wygranej Twoje bułeczki właśnie siedzą w piekarniku, będą jutro na śniadanko do jajecznicy jak wytrzymają do jutra
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Dziękuję Moniczko... na początku nie załapałam czego mi gratulujesz... ale już zerknęłam za listę zwycięzcow w konkursie ;o) Pozdrawiam.
;o)
Are you sure to delete this comment ?