thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Bułeczki z otrębami i sezamem

  • 40 g oleju rzepakowego
  • 20 g sezamu
  • 40 g otrębów żytnich
  • 1 jajko
  • 550 g mąki typ 650, + ile potrzeba
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 dag drożdży
  • 120 g wody
  • 180 g mleka

Pasta serowa

  • 300 g sera białego (twarogu)
  • sól do smaku
  • 1 łyżka majonezu, (jeśli ktoś woli wersję lżejszą- można nie dodawać)
  • 3 jajka ugotowane na twardo i obrane
  • 10 oliwek czarnych
  • 1 łyżka oliwy z pomidorów
  • 5 kawałków suszonych pomidorów w aromatyzowanej oliwie z oliwek
  • 10-15 listków bazylii

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Bułeczki z otrębami i sezamem
  1. Do naczynia wsypać połowę sezamu. Zmiksować 10 s / obr. 10. Następnie do naczynia wlać mleko i wodę, dodać jajko, drożdże i cukier. Podgrzać. Czas 2 min. 30 s /37 st. C/ obr. 2. Dodać mąkę, otręby, pozostały sezam, sól i olej rzepakowy. Wyrobić ciasto. Czas 2 min. 30 s/ interwał.  Pozostawić do wyrośnięcia (ja zostawiam w zamkniętym naczyniu do momentu aż ciasto „wybije” miarkę TM - wtedy wyrabiam jeszcze 1 min. / interwał). Ciasto wyłożyć na blat i uformować wałek. Podzielić kopystką na kawałki. Uformować bułeczki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 40 min. (przykryte ściereczką aby nie wyschły). W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st. C. Wyrośnięte bułeczki piec w temp. 200 st. C około 20-25 min. Po upieczeniu odwrócić do góry dnem (aby się nie zaparzyły od spodu) i przykrć ściereczką do wystygnięcia lub wystudzić na kratce.

  2. Pasta serowa

    Pomidory zmiksować z oliwą i listkami bazylii – 5 s /obr. 8, zgarnąć ze ścianek przy pomocy kopystki i jeszcze raz zmiksować – 5 s /obr. 8. Dodać oliwki – 5 s / obr. 6. Następnie dodać całe jajka, majonez i ser – wymieszać 20 s / obr 3 przy pomocy kopystki. Na końcu doprawić solą do smaku.

Porady

Bułeczki na drugie śniadanie posmarować pastą i podawać z wędliną.

 

 

* Otręby żytnie są bogate w błonnik pokarmowy oraz składniki mineralne: potas, fosfor, magnez, żelazo i cynk -  stabilizują stężenie glukozy we krwi.

 

* Sezam dostarcza nienasycone kwasy tłuszczowe oraz lecytynę, która odgrywa ważną rolę w procesach uczenia się i zapamiętywania oraz ułatwia koncentrację. Posiada wiele cennych witamin, w tym A, E, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, np. cynku, fosforu, magnezu, potasu, wapnia i żelaza.

 

* Bazylia wspomaga pracę: układu trawiennego - poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pokarmu. Wykazuje skuteczność także w zwalczaniu braku apetytu; układu nerwowego - poprawia nastrój, zmniejsza nadpobudliwość.

 

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bułeczki z pastą na drugie śniadanie ;o)

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?