Składniki
biszkopt:
- 5 jajek
- 140 g cukru
- 80 g mąki (typ 450)
- 40 g kakao
- szczypta soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 st. C
Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno - boków niczym nie smarujemy ani nie wykładamy papierem, bo biszkpt wyrośnie nam nierówno).
Odważamy mąkę i kakao, przesiewamy je przez sito. Odkładamy na miseczce.
Oddzielamy białka od żółtek. W czystym i suchym naczyniu przy pomocy motylka ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę 4 min. / obr. 3-4. Nie zmniejszając obrotów dodajemy powoli cukier i ubijamy jeszcze ok. 2 min. Ubita piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Zmniejszamy obroty na poziom 3, dodajemy po jednym żółtku i ubijamy dalej około 1 min. Na koniec dodajemy mąkę z kakao i mieszamy delikatnie 30-40 s / obr. 1.
Pieczemy w 170 st. C około 40 min. (lub do suchego patyczka).
Ciasto powinno wyrosnąć do wysokości formy.
Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i upuszczamy je na podłogę z wysokości ok. 50-60 cm. Ja dla zminimalizowania nieprzyjemnych efektów dźwiękowych podkładam na podłogę koc ;o) „Rzucić ciastem o ziemię” można i drugi raz... jeśli pierwszy rzut sprawi nam wielką frajdę ;o) Po tym fakcie wkładamy ciasto spowrotem do piekarnika i pozostawiamy je tam przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia. Po wystudzeniu wyjmujemy ciasto z formy (boki biszkoptu zawsze oddzielamy nożem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony) i przekrawamy je na 3 blaty.
biszkoptu:
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Jezu, pierwszy raz w zyciu wyszedl mi zakalec... wszystko robilam zgodnie z przepisem
Rakuś12:
Żeby nie opadł.
Po co rzucać tym ciastem ? Co to daje ?🤔
A mi wyszedł super! Kakaowy faktycznie rośnie trochę mniej niż biały, ale obydwa są rewelacyjne!
Boże, ale zakalec mi wyszedł.....
Nie jest tak wysoki jak biały, trochę klapnięty
Bogna
Powiem tak jak ma pierwszy biszkopt w termamixie jestem bardzo miło zaskoczona. Tylko parę minut uciernia i gotowe. Jeszcze się piecze i na razie bez zarzutów. Mam nadzieje, że tak pozostanie, bo jutrro ma być bazą do tortu OREO na urodziny córki
Miłego Gotowania
Beata
Witam
Chciałam powiedzieć, że mój też niestety nie wyrósł tak jak na zdjęciu a robiłam dokładnie jak w przepisie
Jutro spróbuję jeszcze białego
Pozdrawiam
Asia
Trochę mniej mi wyrósł niż biały, ale też jest super
U mnie też jakiś oklapnięty. Drugi raz robiłam i drugi raz się nie udał. Nie wiem co robię źle, niby wszystko jak w przepisie, a nie wyrasta
Are you sure to delete this comment ?