thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 25min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Chałka

  • 500 gramy mąki pszennej
  • 150 ml litra mleka
  • 90 ml wody
  • 80 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 20 g drożdży świeżych, lub 10 g drożdży instant
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • garść rodzynek lub żurawiny
  • dodatkowe jajko do smarowania

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Chałka
  1. Składniki:























              • 500 g mąki pszennej











































              • 150 ml mleka











































              • 90 ml wody











































              • 80 g roztopionego masła











































              • 1 jajko











































              • 20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży instant











































              • 3-4 łyżki cukru











































              • szczypta soli











































              • dodatkowe jajko do smarowania











































              • garść rodzynek lub żurawiny






  2. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wrzucamy wszystkie składniki.

    Następnie ustawiamy program KNEAD .

    Przekładamy ciasto do miski i dajemy do wyrośnięcia na ok.godzinke.

    Po tym czasie formujemy 3 długie paski , po czym skręcamy warkocza .

    Smarujemy rozbełtanym jajkiem i czekamy az znowu podrosnie przez ok 45 min.

    Po tym czasie wkladamy do pieca 180 st i pieczemy 20 - 25 min

Porady

Chałka musi byc rumiana nie moze byc zbyt blada , najlepiej sprawdzic patyczkiem

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chałka

Wydrukuj:

Komentarze