Składniki
na bułki
- 450 g maki pszennej, typ 650
- 1 łyżeczka soli
- 50 g otrąb pszennych
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich suszonych, czubata
- 25 g oleju roślinnego
- 1 płaska łyżka cukru
- 7 g suchych dożdży
- zioła prowansalskie i sól gruboziarnista do posypania bułek
- 300 g wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wlać wodę, wsypać cukier i drożdże. Podgrzać 2,5 min/ 37*/ obr. 2.
Dodać pozostałe składniki. Wyrobić 3 min/ "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" . Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem plastikowej miski, szczelnie owinąć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Następnie uformować bułki (ok 97 gram każda), nadając im owalny kształt. Pozostawić w ciepłym miejscu na około 20 minut.
Bułki posmarować wodą i naciąć ostrym nożem raz na środku po długości, dosyć głęboko. Posypać ziołami i solą. Przykryć ściereczką i odczekać kolejne 20/30 minut, aż bułki podrosną. Piec 20-25 w temperaturze 180 - 200 stopni. Ja wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180* i podkręciłam po wstawieniu na 200*.
bułek
Porady
Solą posypujemu wg uznania.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Witam, tak jedna łyżeczka soli zwykłej i 1 łyżeczka czubata ziół do środka. dodatowo sól gryboziarnista i zioła do posypania bułek
Meg
Mam pytanie czy do środka to znaczy do ciasta też dodajemy zioła i sól?Bo tak zrozumiałam
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
U mnie rozeszły się w mgnieniu oka
Meg
Kolejne bułeczki super i bardzo ciekawe dodatki wypróbuję
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Mam nadzieję, że bedą smakowały
Meg
Przepis bardzo ciekawy. Wyprobuję jutro do dań z grilla Pozdrawiam
;o)
Are you sure to delete this comment ?