Składniki
bułeczki
- 190 g zakwasu pszennego
- 300 g mąki pszennej, -zmielone ziarno pszenicy
- 200 g mąki gryczanej
- 100 g kefiru lub jogurtu naturalnego wykonanego w TM
- 80-100 g letniej wody
- 60 g miękkiego masła lub oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soli
- 10-15 g drożdży (świeżych)
wierzch bułeczek
- jajko do posmarowania
- ziarenka sezamu do posypania bułeczek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia dodać zakwas, kefir, wodę, drożdże i miód; wymieszać 3 min / 37*C / obr.3
2. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto 3 min / "Ciasto"
3.Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość (na ok. godzinę).
4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10-12 porcji i dłońmi posmarowanymi oliwą formować bułeczki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 3-4 cm, ponieważ dobrze wyrastają podczas pieczenia. Posmarować wierzch bułeczek roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnem sezamu lub innym ulubionym. Odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
5. Piekarnik nagrzać do 220*C. Przed włożeniem bułek do piekarnika należy spryskać jego ścianki wodą, aby wytworzyła się para. Dzięki temu bułki są bardziej puszyste. Wstawić blachę z bułeczkami i piec ok. 10-15 minut - do zrumienienia. Na 5 minut przed końcem można spryskać bułeczki wodą. Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wiolu, piekłaś bułki? Jak Ci smakowały? Podziel się wrażeniami, pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
jeszcze bułeczek nie piekłam na zakwasie,ale jutro je upiekę
Bułeczki pyszne ja zrobiłam orkiszowe na zakwasie orkiszowym super polecam.
'Jestes tym co jesz'
Elu bułeczki pyszne chlebek też upiekłam rewelacja dziekuję za super przepisy pozdrawiam i polecam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Elu piekłam bułeczki są pyszne tak się ciesze ze mogę upiec bułeczki na zakwasie Jeszcze raz serdecznie dziękuję za przepisy, mam teraz dwa w lodówce
Grażynko piekłaś bułki? Ja piekłam wczoraj i dlatego mogę wstawić trochę lepsze zdjęcia Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Jutro będę piekła bułeczki dam znać jak wyszły
Are you sure to delete this comment ?