- TM 31
Składniki
SOS
- bazylia świeża lub suszona
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 puszka pomidorów pelati (razem z sosem)
- oregano świeże lub suszone
- pieprz, sól, cukier - do smaku
CIASTO
- 1 łyżka oliwy z oliwek (lub oleju roślinnego)
- 1/2 łyżeczki soli
- 400 g mąki na pizzę "00" lub typ 500
- 125 g letniej wody
- 125 g letniego mleka
- 1/2 łyżeczki cukru
- 30 g świeżych drożdży
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" wrzucić 2 ząbki czosnku. Rozdrobnić 3 sek/obr. 5.
Zgarnąć ze ścianek na dno naczynia za pomocą kopystki.
Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek; dusić 2 min/100ºC/obr. 1.
Wrzucić pomidory pelati (z puszki) wraz z sosem pomidorowym, do smaku dodać: sól, pieprz, cukier, bazylię i oregano. Dusić 5 min/100ºC/obr. 2.
W razie potrzeby delikatnie zmiksować.
Drożdże rozdrabniamy, wrzucamy do "Blokada naczynia miksującego" , dodajemy cukier i zalewamy mlekiem z wodą – podgrzewamy dokładnie aż do całkowitego rozpuszczenia 5 min/40ºC/obr. "Mieszanie" .
Zostawiamy na 5-10 minut.
Mąkę przesiewamy i wsypujemy do "Blokada naczynia miksującego" .
Dodajemy sól oraz łyżkę oliwy/oleju.
Wyrabiamy ciasto 3 min / "Ciasto" .
Sprawdzamy konsystencję ciasta - ewentualnie dodajemy mąki lub letniej wody.
Zostawiamy ciasto na 40-50 min w "Blokada naczynia miksującego" .
W TYM CZASIE PRZYGOTOWUJEMY SOS.
Na kilka minut przed wyjęciem ciasta rozgrzać piekarnik do 200ºC.
Ciasto cienko rozwałkować lub je rozciągnąć rękami, uformować dwie pizze o średnicy ok. 35 cm.
Ciasto posmarować wcześniej przygotowanym sosem (resztę sosu można użyć do upieczonej pizzy), nałożyć ulubione składniki (np. szynkę konserwową, szynkę parmeńską, salami, podsmażonego kurczaka, owoce morza, pieczarki, paprykę, czarne oliwki, cebulę, kukurydzę, pomidory świeże, suszone pomidory, surowe jajko, ananasa, mozzarellę, ser pleśniowy... oczywiście nie wszystko naraz!!!). Proponuję nie dawać zbyt dużo!
Piec ok. 15-20 minut w temp. 200ºC.
Gotową pizzę można posypać liśćmi rukoli, roszponki lub bazylii.
SOS
CIASTO
Porady
Aby wyciągnąć ciasto z naczynia TM, należy naczynie odwrócić (nad stolnicą) i pokręcić nasadką noży (zewnętrzna strona naczynia).
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Super polecam
skorzystalam tylko z przepisu na sos gotowalam z koszyczkiem na pokrywie i musialm przedluzyc o 3 minuty zeby odparowac go troche. w smaku pychotka
Przepis się odnalazł.
Życzę miłej zabawy i smacznej pizzy.
Witam,
Korzystałam z tego przepisu wielokrotnie, zawsze wchodząc na tę stronę. Przepis rewelacyjny, nasi goście zawsze zachwycali się ciastem. Od dwóch tygodni wchodząc na tę stronę nie widzę ani składników ani przepisu. Przed chwilą specjalnie zarejestrowałam się na stronie sądząc, że to pomoże, bo widzę, że zaszły jakieś zmiany na stronie. Niestety po zalogowaniu nadal brak przepisu. Dlaczego tak się dzieje? Jak mogę go otrzymać?
Niestety mi nie wyszła pyszna
niestety za malo wody !!! zrobilam wedlug twojego przepisu i otworzylam TM a ciasto miałam w grudkach dopiero dodałam wody na oko pol szklanki i jeszcze raz ugniotlam i wtedy wyszlo ladne. Na szczęście nie zrobił się zakalec bo oto się bałam.
Pyszne ciasto
Bardzo dobry przepis, polecam!
Ciasto z mlekiem? Jeszcze takiego nie robiłam,muszę koniecznie wypróbować
Renka
polecam!
Are you sure to delete this comment ?