thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 06/12/12
zmieniono dnia: 30/11/15

Składniki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, rozrobionego w 50 g śmietany lub kefiru
  • 50 g oleju
  • 4 jaja kurze
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g 10 g skórki z wyparzonej pomarańczy
  • 200 g Suszonych śliwek
  • 100 g 25 - 40 g rodzynków (opcjonalnie)
  • 200 g brązowego cukru trzcinowego
  • 700 g jabłek typu "szara reneta", wydrążonych, obranych
  • 1 łyżeczka sody spożywczej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Jabłka rozdrabniamy w 2 partiach po 350g - 2s/obr.4. Przekładamy do osobnego naczynia, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 godz. w ciepłe miejsce, od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką. Płuczemy i osuszamy naczynie miksujące.

     

    2. W koszyczku umieszczamy rodzynki i lekko przelewamy je najpierw wrzątkiem a następnie zimną wodą. Przesypujemy na papierowy ręcznik, osuszamy i przekładamy do jakiegoś naczynia.

     

    3. W naczyniu miksującym umieszczamy orzechy, delikatnie rozdrabniamy 2-3s/obr.7, przekładamy do rodzynków.

     

    4. Rozdrabniamy śliwki 3-4s/obr.5, przekładamy do naczynia z orzechami i rodzynkami.

     

    5. W naczyniu miksującym umieszczamy skórkę z pomarańczy, rozdrabniamy 7-10s/obr.6, przekładamy do rodzynków, orzechów i śliwek.

     

    6. Rozgrzewamy piekarnik do temp.180*C. W naczyniu miksującym umieszczamy jabłka i jajka, mieszamy 15s/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.4 a następnie dodajemy w podanej kolejności: olej, wymieszany (np.: w miarce MT) proszek do pieczenia ze śmietaną lub kefirem, sodę i bakalie. Mieszamy z pomocą kopystki 45s/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.4

     

    7. Przekładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Pieczemy 45-60 minut

Porady

 Jeśli ktoś lubi zdecydowane, pikantne smaki proponuję dodać do wyrabianego ciasta odrobinę papryczki chilli. Aby je jeszcze bardziej wyostrzyć -  tuż po wyparzeniu, rodzynki można namoczyć w alkoholu, najlepiej czystej wódce.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wigilijna Moc Bakalii

Wydrukuj:

Komentarze