- TM 31
Składniki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, rozrobionego w 50 g śmietany lub kefiru
- 50 g oleju
- 4 jaja kurze
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g 10 g skórki z wyparzonej pomarańczy
- 200 g Suszonych śliwek
- 100 g 25 - 40 g rodzynków (opcjonalnie)
- 200 g brązowego cukru trzcinowego
- 700 g jabłek typu "szara reneta", wydrążonych, obranych
- 1 łyżeczka sody spożywczej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Jabłka rozdrabniamy w 2 partiach po 350g - 2s/obr.4. Przekładamy do osobnego naczynia, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 godz. w ciepłe miejsce, od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką. Płuczemy i osuszamy naczynie miksujące.
2. W koszyczku umieszczamy rodzynki i lekko przelewamy je najpierw wrzątkiem a następnie zimną wodą. Przesypujemy na papierowy ręcznik, osuszamy i przekładamy do jakiegoś naczynia.
3. W naczyniu miksującym umieszczamy orzechy, delikatnie rozdrabniamy 2-3s/obr.7, przekładamy do rodzynków.
4. Rozdrabniamy śliwki 3-4s/obr.5, przekładamy do naczynia z orzechami i rodzynkami.
5. W naczyniu miksującym umieszczamy skórkę z pomarańczy, rozdrabniamy 7-10s/obr.6, przekładamy do rodzynków, orzechów i śliwek.
6. Rozgrzewamy piekarnik do temp.180*C. W naczyniu miksującym umieszczamy jabłka i jajka, mieszamy 15s/"Obroty wsteczne" /obr.4 a następnie dodajemy w podanej kolejności: olej, wymieszany (np.: w miarce MT) proszek do pieczenia ze śmietaną lub kefirem, sodę i bakalie. Mieszamy z pomocą kopystki 45s/"Obroty wsteczne" /obr.4
7. Przekładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Pieczemy 45-60 minut
Porady
Jeśli ktoś lubi zdecydowane, pikantne smaki proponuję dodać do wyrabianego ciasta odrobinę papryczki chilli. Aby je jeszcze bardziej wyostrzyć - tuż po wyparzeniu, rodzynki można namoczyć w alkoholu, najlepiej czystej wódce.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Muszę tego spróbować ŚWIĘTA JUŻ BLISKO !!!
Dzięki za pomysł
Przepis na ciasto bez grama mąki natychmiast zachęcił mnie do wypróbowania. Smak przypomina mi wspaniałą kuchnię turecką... Warto wypróbować szczególnie na Święta BN.