
Składniki
CIASTO
- 250 g mleka pełnotłustego
- 50 g drożdży świeżych
- 1 płaskiej łyżeczki cukru
- 50 g masła miękkiego
- 500 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 1 płaskiej łyżeczki soli
- 1 jajko do smarowania bułeczek
NADZIENIE
- 500 g jabłek pokrojonych w kostkę
- 2-3 łyżki wody
- 2-3 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szkl.mleka
- 1 najlepiej biały budyń
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do
"Blokada naczynia miksującego" dajemy mleko, droże, 50g masła i łyżeczkę cukru 2,5 min/37st.C/obr. 2
2. Dodajemy reszte składników na ciasto i wyrabiamy 2,5 min/
"Ciasto"
3. Przekładamy ciasto do miski wysmarowanej olejem (nie przywiera ciasto) i pozostawiamy na 0,5 godz. do wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania ciasta , do naczynia wkładamy 50 g masła i cynamon i rozpuszczamy 3 min/37st.C/obr.2
4. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy go na posypany mąką blat, rozwałkowujemy na prostokąt około 40 x 45cm
Ja nie mam zdjęć ale wyglądaą równie rewelacyjnie
CIASTA
Porady
Bułeczki są najsmaczniejsze jeszcze ciepłe. Przepis przywiozla moja wnuczka ze Szwecji od szwedzkiej koleżanki, która uwielbia te bułeczki i sama je piecze. Proszę uważać na czas pieczenia, każdy piekarnik inaczej piecze. Ja ich nie piekłam na termoobiegu lecz góra-dół.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zrobiłam są przepyszne ciasto idealne i delikatny posmak cynamonu extra
wyglądają smakowicie zrbie dzisiaj pozdrwaiam!!

Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Haniu - a gdzie cynamon?
Przecież to bułeczki "cynamonowe"

Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Teraz jest ok
Dzieki

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Haniu, faktycznie, jest troche niezbyt jasna sprawa budyniu
Czy go rozrobic na surowo w szklance mleka, czy najpierw go ugotowac w szklance mleka, a potem dodac do reszty ?
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Haniu nie bardzo rozumiem co zrobić z białym budyniem? Pozdrawiam serdecznie