thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

biszkopt

  • 6 żółtek
  • 6 białek
  • 180 g cukru
  • 180 g mąki

ciasto kruche

  • 150 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • szczypt soli
  • żółtko

masę serową

  • 1000 g twarogu na sernik
  • 2 łyżki żelatyny
  • sok z jednej cytryny
  • 200 g cukru
  • 300 ml kremówki
  • 3 łyżki przetartych jagóg

"dodatkowo"

  • 250 g truskawek
  • 200 g borówki amerykańskie
  • kilka malin
  • jasna galaretka
  • 50 g migdałów (płatków)
  • 4 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    biszkoptu
  1. 1. Zakładamy motylek. Ubijamy białka 2 min./obr.3,5., dodajemy cukier(90 g) i ubijamy jeszcze 30 sek./obr.3,5. Przekładamy do innego naczynia.

    2. Wkładamy żółtka z 90 g cukru ubijamy 1 min./obr.3,5. Dodajemy mąkę i białka mieszamy 30 sek./obr.3,5.

    3. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25 min. w 175 stopniach.

    Studzimy i przecinamy na dwa cienkie blaty.

  2. ciasta kruchego
  3. 1. Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki mieszamy 30 sek./obr.5. Chłodzimy 30 minut w lodówce.

    2. Tej samej wielkości blachę, co do biszkoptu, wykładamy papierem i wylepiamy ciastem.

    3. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.

     

  4. masy serowej
  5. 1. Zelatynę zalewamy zimną wodą(tak żeby stężała), odstawiamy na chwilę, po czym zalewamy gorącą wodą(kilka łyżek) mieszamy.

    2. Ubijamy śmietanę kremówkę - zakładamy motylek ubijamy 1min./obr.4. Przekładamy do innego naczynia. Dodajemy do niej przetarte jagody.

    3. Twaróg mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem 1min.30 sek./obr.5-6, dodajemy żelatynę. Dodajemy śmietanę z jagodami ubijamy 30 sek./obr.5-6.

  6. wykończenie
  7. 1. Kruche ciasto smarujemy dżemem.

    2. Przykrywamy jednym blatem biszkoptu.

    3. Wylewamy na to większą połowę masy serowej.

    4. Kładziemy drugi blat biszkoptu.

    5. Wylewamy resztę masy serowej.

    6. Układamy owoce według uznania. Chłodzimy w lodówce kilka godzin.

    7. W między czasie robimy galaretkę. Tężejącą zalewamy owoce. Chłodzimy.

    8. Migdały prażymy na suchej patelni i ozdabiamy brzegi.

    SMACZNEGO!!!!!!

Porady

Ja na wierzch dodałam również kiwi, ale nie warto bo galaretka nie chce się ściąć.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

TORT SEROWY (IMIENINOWY)

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: