- TM 31
Składniki
biszkopt
- 6 żółtek
- 6 białek
- 180 g cukru
- 180 g mąki
ciasto kruche
- 150 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 50 g cukru
- szczypt soli
- żółtko
masę serową
- 1000 g twarogu na sernik
- 2 łyżki żelatyny
- sok z jednej cytryny
- 200 g cukru
- 300 ml kremówki
- 3 łyżki przetartych jagóg
"dodatkowo"
- 250 g truskawek
- 200 g borówki amerykańskie
- kilka malin
- jasna galaretka
- 50 g migdałów (płatków)
- 4 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Zakładamy motylek. Ubijamy białka 2 min./obr.3,5., dodajemy cukier(90 g) i ubijamy jeszcze 30 sek./obr.3,5. Przekładamy do innego naczynia.
2. Wkładamy żółtka z 90 g cukru ubijamy 1 min./obr.3,5. Dodajemy mąkę i białka mieszamy 30 sek./obr.3,5.
3. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25 min. w 175 stopniach.
Studzimy i przecinamy na dwa cienkie blaty.
1. Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki mieszamy 30 sek./obr.5. Chłodzimy 30 minut w lodówce.
2. Tej samej wielkości blachę, co do biszkoptu, wykładamy papierem i wylepiamy ciastem.
3. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
1. Zelatynę zalewamy zimną wodą(tak żeby stężała), odstawiamy na chwilę, po czym zalewamy gorącą wodą(kilka łyżek) mieszamy.
2. Ubijamy śmietanę kremówkę - zakładamy motylek ubijamy 1min./obr.4. Przekładamy do innego naczynia. Dodajemy do niej przetarte jagody.
3. Twaróg mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem 1min.30 sek./obr.5-6, dodajemy żelatynę. Dodajemy śmietanę z jagodami ubijamy 30 sek./obr.5-6.
1. Kruche ciasto smarujemy dżemem.
2. Przykrywamy jednym blatem biszkoptu.
3. Wylewamy na to większą połowę masy serowej.
4. Kładziemy drugi blat biszkoptu.
5. Wylewamy resztę masy serowej.
6. Układamy owoce według uznania. Chłodzimy w lodówce kilka godzin.
7. W między czasie robimy galaretkę. Tężejącą zalewamy owoce. Chłodzimy.
8. Migdały prażymy na suchej patelni i ozdabiamy brzegi.
SMACZNEGO!!!!!!
biszkoptu
ciasta kruchego
masy serowej
wykończenie
Porady
Ja na wierzch dodałam również kiwi, ale nie warto bo galaretka nie chce się ściąć.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Mam pytanie jak duza ma Byc tortownica? Ilu centymetrowa?
wyśmienity
Przepyszny. Masy zjadłam połowę na etapie przygotowywania....
Pyszny,znika w mgnieniu oka
Kiwi i ananasa dobrze jest ponoć zblanszować, po czym schłodzone zalać galaretką.
Torcik zrobilam na imieninki. Pysznosci. Polecam wszystkim. Dziekuje za super przepis i pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Pomysł godny wypróbowania Co do galaretki to pojawiła się galaretka " na szybko" .Tężeje w 30 min.Jest w czterech smakach no i kolorach.Ma różne właściwości m.in. taką,że można nią zalewać kiwi i ananasa.Natomiast dla ciekawostki napiszę,że wylewajac np.czerwoną na już stężałą innego koloru nie połączą się ze sobą, każdy kolor będzie oddzielnie.Także tęczy się nie zrobi
Prezentuje sie swietnie ... Trzeba bedzie zrobic . Dekoracje owocowa mozna zrobic wg uznania, tzn., co kto ma .... i po sprawie Z kiwi masz racje, ciezka sprawa... z kiwi i ananasem.... galaretka nie "sciaga", niestety, tak jak nalezy.
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Are you sure to delete this comment ?