Składniki
- 4 żółtka
- 80 g margaryny, pokrojonej na kwałaki
- 500 g mąki pszennej
- 1 szczypty soli
- 2 łyżki spirytusu
- dżem, do nadzienia
- oleju, o neutralnym smaku, do smażenia
- 200 g mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 70 g cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć cukier, drożdże, mleko, żółtka i margarynę,podgrzać 1 min 30 s/37°C/obr. 5.
Dodać mąkę i sól, wyrabiać 2 min/ "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" . Dodać spirytus, wyrabiać dalej 1 min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" .
Ciasto przełożyć do większego naczynia, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi objętość (na ok. 30 minut). Ciasto wyjąć z naczynia, na oprószonej mąką powierzchni rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką o średnicy ok. 6 cm wycinać krążki, uformować kuleczki i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, aż się zarumienią, następnie odwrócić na drugą stronę i smażyć na złotobrązowy kolor. Wyjąć pączki łyżką cedzakową i wyłożyć na papierowy ręcznik. Do szprycy nałożyć dżem i nadziewać ciepłe pączki.
Porady
Oleju do smażenia nie należy bardzo mocno rozgrzewać, w przeciwnym razie pączki spalą się na zewnątrz, a pozostaną surowe w środku. Łagodnie rozgrzać olej, wrzucić pączek, obserwować stopień wysmażenia i kontrolować temperaturę (jeśli zostanie osiągnięta właściwa temperatura, nie podgrzewać bardziej oleju).
Pączki można nadziać dowolnym ulubionym dżemem, zimnym budyniem lub ajerkoniakiem. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dziękuję za przepis. Pączki są pyszne.
Zrobiłam właśnie . Są Przepyszne
Pyszne, delikatne pączusie. To był mój debiut pączkowy i w stu procentach udany
Gratulacje dla Twórczyni przepisu
Skladniki juz sa. W sobote beda paczusie. Mam nadzieje ze pyszne
Pączki są rewelacyjne. Wszystkie sklepowe się umywają.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Pączki wyszły super a jakie szybkie w przygotowaniu.
Przepyszne.Wszyscy zadowoleni. Ja też.
pyszne
Właśnie dzisiaj wyprubowałam przepis. Jest rwelacyjnie szybki , a pączki są smaczne i pozbawione wyczuwalnego tłuszczu... Polecam wszystkim
Pączki 'niebo w gębie' PYSZNE
Are you sure to delete this comment ?