thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 08/02/12
zmieniono dnia: 20/01/16

Składniki

  • 4 żółtka
  • 80 g margaryny, pokrojonej na kwałaki
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szczypty soli
  • 2 łyżki spirytusu
  • dżem, do nadzienia
  • oleju, o neutralnym smaku, do smażenia
  • 200 g mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cukier, drożdże, mleko, żółtka i margarynę,podgrzać 1 min 30 s/37°C/obr. 5.

  2.  

    Dodać mąkę i sól, wyrabiać 2 min/ Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" / Ciasto"Ciasto" . Dodać spirytus, wyrabiać dalej 1 min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" .

     

     

     

  3. Ciasto przełożyć do większego naczynia, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi objętość (na ok. 30 minut). Ciasto wyjąć z naczynia, na oprószonej mąką powierzchni rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką o średnicy ok. 6 cm wycinać krążki, uformować kuleczki i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, aż się zarumienią, następnie odwrócić na drugą stronę i smażyć na złotobrązowy kolor. Wyjąć pączki łyżką cedzakową i wyłożyć na papierowy ręcznik. Do szprycy nałożyć dżem i nadziewać ciepłe pączki.

     

Porady

Oleju do smażenia nie należy bardzo mocno rozgrzewać, w przeciwnym razie pączki spalą się na zewnątrz, a pozostaną surowe w środku. Łagodnie rozgrzać olej, wrzucić pączek, obserwować stopień wysmażenia i kontrolować temperaturę (jeśli zostanie osiągnięta właściwa temperatura, nie podgrzewać bardziej oleju).

 

Pączki można nadziać dowolnym ulubionym dżemem, zimnym budyniem lub ajerkoniakiem. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pączki

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?