Składniki
- 130 g krakersów, solonych
- 90 g masła, miękkiego, pokrojonego na małe kawałki
- 200 g tłustego mleka
- 60 g zielonych oliwek, bez pestek, plus 15-16 do ozdobienia ciasta
- 250 g sera ricotta, dobrze odsączonego (lub tłustego twarożku)
- 200 g sera Gorgonzola, lub innego sera z niebieską pleśnią
- 1 szczypty soli
- 1 szczypty pieprzu, świeżo zmielonego
- 8 małych listków żelatyny (16 g), plus zimna woda wg potrzeb
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1 Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
2 Do naczynia miksującego włożyć krakersy, rozdrobnić 7 s/obr. 7.
3 Dodać masło, wymieszać 25 s/obr. 4.
4 Tortownicę z otwieraną obręczą (Ø 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, obręcz dokładnie zamknąć, przełożyć do niej masę. Wyrównać spód dnem miarki. Tortownicę włożyć do lodówki.
5 Nie myjąc uprzednio naczynia miksującego wlać do niego mleko, podgrzać 3 min/70°C/obr. 3.
6 Odsączyć żelatynę, włożyć do naczynia miksującego, wymieszać 30 s/obr. 4.
7 Dodać oliwki (odłożyć 15 lub 16 sztuk do dekoracji), ricottę, gorgonzolę, sól i pieprz, wymieszać 30 s/obr. 4.
8 Wylać masę do tortownicy na gotowy spód, wyrównać.
9 Przykryć folią spożywczą, chłodzić w lodówce co najmniej 4 godziny przed podaniem. Podczas chłodzenia lub bezpośrednio przed podaniem udekorować odłożonymi połówkami oliwek.
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Porady
Oliwki do przybrania można zastąpić orzechami włoskimi.
Przepis z książki: Najlepsze przepisy użytkowników Przepisowni.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Świetna przekąska. Zbierał same pochwały na urodzinowym przyjęciu. Sernik pokroiłam w małe romby, na wierzch każdego kładąc pół oliwki albo pasek suszonego pomidora i nakłuwając wykałaczką jak klasyczne koreczki. Polecam do wypróbowania. Szybko się robi a smak i efekt niebanalny.
Ciekawy przepis dodaję do wypróbowania
Are you sure to delete this comment ?