thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
4h 20min
Czas całkowity
4h 20min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 27/05/14
zmieniono dnia: 02/09/15

Składniki

  • 130 g krakersów, solonych
  • 90 g masła, miękkiego, pokrojonego na małe kawałki
  • 200 g tłustego mleka
  • 60 g zielonych oliwek, bez pestek, plus 15-16 do ozdobienia ciasta
  • 250 g sera ricotta, dobrze odsączonego (lub tłustego twarożku)
  • 200 g sera Gorgonzola, lub innego sera z niebieską pleśnią
  • 1 szczypty soli
  • 1 szczypty pieprzu, świeżo zmielonego
  • 8 małych listków żelatyny (16 g), plus zimna woda wg potrzeb

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1   Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.

    2   Do naczynia miksującego włożyć krakersy, rozdrobnić 7 s/obr. 7.

    3   Dodać masło, wymieszać 25 s/obr. 4.

    4   Tortownicę z otwieraną obręczą (Ø 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, obręcz dokładnie zamknąć, przełożyć do niej masę. Wyrównać spód dnem miarki. Tortownicę włożyć do lodówki.

    5   Nie myjąc uprzednio naczynia miksującego wlać do niego mleko, podgrzać 3 min/70°C/obr. 3.

    6   Odsączyć żelatynę, włożyć do naczynia miksującego, wymieszać 30 s/obr. 4.

    7   Dodać oliwki (odłożyć 15 lub 16 sztuk do dekoracji), ricottę, gorgonzolę, sól i pieprz, wymieszać 30 s/obr. 4.

    8   Wylać masę do tortownicy na gotowy spód, wyrównać.

    9   Przykryć folią spożywczą, chłodzić w lodówce co najmniej 4 godziny przed podaniem. Podczas chłodzenia lub bezpośrednio przed podaniem udekorować odłożonymi połówkami oliwek.

    Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

Porady

Oliwki do przybrania można zastąpić orzechami włoskimi.

Przepis z książki: Najlepsze przepisy użytkowników Przepisowni.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

PIKANTNY SERNIK

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 10, 2015 at 18:07
    5.0

    Świetna przekąska. Zbierał same pochwały na urodzinowym przyjęciu. Sernik pokroiłam w małe romby, na wierzch każdego kładąc pół oliwki albo pasek suszonego pomidora i nakłuwając wykałaczką jak klasyczne koreczki. Polecam do wypróbowania. Szybko się robi a smak i efekt niebanalny.

  • lipca 9, 2014 at 06:35
    4.0

    Ciekawy przepis dodaję do wypróbowania Big Smile

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: