Składniki
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 90 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 10 g oliwy z oliwek
- 210 g mąki chlebowej, typ 850
- 100 g mleka
- 1 łyżki maku, do posypania
- 1 łyżeczek białego sezamu, do posypania
- 1 łyżeczek czarnego sezamu, do posypania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1 Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
2 Na suchej patelni uprażyć sezam i mak, cały czas mieszając, aż ziarna staną się aromatyczne. Zdjąć z patelni i odstawić do ostygnięcia.
3 Do naczynia miksującego włożyć pozostałe składniki, wyrobić ciasto 1 min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" .
4 Połowę ciasta rozwałkować bardzo cienko (2 mm) na papierze do pieczenia i posypać ziarnami.
5 Wałkiem docisnąć ziarna do ciasta. Przenieść papier z ciastem na blachę do pieczenia.
6 Piec 15 minut (180°C) lub do momentu, aż ciasto będzie zrumienione.
7 Czynności powtórzyć z pozostałym ciastem.
8 Upieczone placki połamać na kawałki i podawać.
Porady
Przekąskę z sezamu i maku można serwować z dodatkiem pasztetów lub dipów.
Przepis z książki: Najlepsze przepisy użytkowników Przepisowni.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Observe and predict the next moves to create the best combinations.
Be careful when dropping fruits to avoid overloading the https://suikagame2.io/[url="
Szybka łatwa I smaczna przekaska.
Lubie chrupac dlatego dodaje do wyprobowania.Dzieki za przepis
świetna alternatywa dla wszechobecnych tłustych chipsów
Przekąska pewnie smaczna gdyby nie zabójcza ilość soli...
Muszè to wypróbować
Uzylam maki pelnoziarnistej. Pyszne!!!
czy ktos potrafi podac kalorycznosc tej przekąski?
Are you sure to delete this comment ?