thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
przez Mixi
opublikowany: 05/27/14
zmieniono dnia: 08/3/17

Składniki

  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 90 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 210 g mąki chlebowej, typ 850
  • 100 g mleka
  • 1 łyżki maku, do posypania
  • 1 łyżeczek białego sezamu, do posypania
  • 1 łyżeczek czarnego sezamu, do posypania

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1   Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.

    2   Na suchej patelni uprażyć sezam i mak, cały czas mieszając, aż ziarna staną się aromatyczne. Zdjąć z patelni i odstawić do ostygnięcia.

    3   Do naczynia miksującego włożyć pozostałe składniki, wyrobić ciasto 1 min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" .

    4   Połowę ciasta rozwałkować bardzo cienko (2 mm) na papierze do pieczenia i posypać ziarnami.

    5   Wałkiem docisnąć ziarna do ciasta. Przenieść papier z ciastem na blachę do pieczenia.

    6   Piec 15 minut (180°C) lub do momentu, aż ciasto będzie zrumienione.

    7   Czynności powtórzyć z pozostałym ciastem.

    8   Upieczone placki połamać na kawałki i podawać.

Porady

Przekąskę z sezamu i maku można serwować z dodatkiem pasztetów lub dipów.

Przepis z książki: Najlepsze przepisy użytkowników Przepisowni.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

PRZEKĄSKA Z SEZAMU I MAKU

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: