Składniki
- 300 g wody, letniej
- 200 g mąki
- 70 g oleju
- 30 g masła
- 30 g świeżych drożdży, lub 1 1/2 opakowania suchych drożdzy ok. 12g
- 1 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczki soli
- 20 g kaszy manny
- sól gruboziarnista, do posypania
- ziarna sezamu, do posypania
- 80 g kaszy jęczmiennej perłowej, lub innego rodzaju kasza jęczmnienna
- 300 g kaszy gryczanej, prażonej lub niepalonej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1 Do naczynia miksującego wsypać kaszę gryczaną i jęczmienną, zemleć 30 s/obr. 10.
2 Dodać wodę, mąkę, olej, masło, drożdże, cukier i sól, wyrobić ciasto 3 min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" .
3 Przełożyć ciasto na stolnicę i uformować kulę. Posypać kaszą manną, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, lub do momentu, aż urośnie dwukrotnie.
4 Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
5 Gdy ciasto urośnie, podzielić je na 4 kawałki, każdy rozwałkować na płat o grubości ok. 0,5 cm (tworząc prostokąt o rozmiarach 15 x 20 cm). Radełkiem do wykrawania ciasta lub ostrym nożem kroić ciasto na długie paski o szerokości około 2 cm. Posypać solą i sezamem, skręcić w spirale i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6 Piec ok. 15 min (200°C).Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Porady
Aby paluchy miały intensywniejszy smak, można je posypać większą ilością soli. Podawać z dipami.
Przepis z książki: Najlepsze przepisy użytkowników Przepisowni.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Smaczne, choć najlepsze pierwszego dnia. Pózniej twardnieją na kość.
Ja zrobiłam, ale według mnie trzeba dłużej kaszę zemleć, bo wyszłymi grube gródki i cięzko było jeść.
Zgadzam się z Tobą, bo dokładnie tak samo wyszło mi ciasto bardzo sypkie. Koniec końców musiałam dodać wody i wyrobić raz jeszcze. A efekt nie był wcale taki, jak na zdjeciu. Podejrzewam, ze kasze należy zmielić porządnie na proszek.
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
pyszne
Super przekąska
Dodałam do moich kolekcji, muszę koniecznie wypróbować
Bardzo ciekawy pomysł na przekąskę Dodałam do moich kolekcji i na pewno wypróbuję
Dodałam do moich kolekcji na pewno przetestuje
Aldona
wygląda pysznie ale właśnie to zrobiłam i coś nie moge uformować bo ciasto się sypie... może coś zrobilam źle ... zobcze jak sie upiecze
znakomita przekąska
Are you sure to delete this comment ?