thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
56 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 27/05/14
zmieniono dnia: 02/09/15

Składniki

  • 650 g mąki, pół na pół razowej i pszennej lub zwykłej pszennej
  • 160 g oleju
  • 1 łyżeczek cukru
  • 320 g mleka
  • 40 g drożdży świeżych 42g, lub 2 opakowania suchych
  • 3 łyżeczki soli, płaskie
  • 2 żółtka
  • 250 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 8 ząbków czosnku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1   Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 10 s/obr. 7. Kopystką zgarnąć czosnek ze ścianek na dno naczynia miksującego.

    2   Dodać masło, żółtka i 1 łyżeczkę soli, wymieszać 15 s/obr. 6.

    3   Założyć motylek, ubijać 20 s/obr. 3. Powstałą masę przełożyć do innego naczynia i odstawić. Zdjąć motylek.

    4   Do naczynia miksującego włożyć drożdże, wlać mleko i dodać cukier. Wymieszać 2 min/37°C/obr. 2.

    5   Dodać pozostałe składniki i 2 łyżeczki soli, wyrobić ciasto 3 min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" . Wyjąć ciasto z naczynia i podzielić na 4 części.

    6   Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.

    7   Wałkiem rozwałkować każdy kawałek na płaski, kwadratowy placek (ok. 30 x 30 cm). Posmarować masą z masła i czosnku, odłożyć 4 łyżki masy do wykorzystania w następnym punkcie.

    8   Każdy kwadrat zwinąć jak roladę, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować resztą masy.

    9   Pokroić każdą roladę na 14 trójkątów, rozłożyć je na blasze w niewielkich odstępach i piec 20 minut lub do momentu, aż będą złocistobrązowe (180°C).

    Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

Porady

Do masy można dodać posiekane zioła.

Przepis z książki: Najlepsze przepisy użytkowników Przepisowni.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

CZOSNKOWE TRÓJKĄCIKI

Wydrukuj:

Komentarze

  • sierpnia 24, 2018 at 08:55
    2.0

    Mam co do tego przepisu mieszane uczucia. Idea super, ale...też potwierdze kilka wcześniejszych komentarzy - jak się to zrobidokładnie wg przepisu to jest wręcz okrutnie tłuste (dosłownie, człowiek je i na palcach zostaje mu tłuszcz, olej). Polecam BARDZO zminimalizować ilośc oleju (ja dałam ostatni chyba 120g i wciaz bylo za tluste)
    Proponuje tez dodac potem na to ser i jakas szyneczke - to troche urozmaica.
    generalnie - przepis moze i ok, ale wart dopracowania. Moze kieds sprobuje jeszcze raz, zdecydowanie z modyfikacja, ale nie wszedl na stale w moj jadlospis.
    Tluste i duzo roboty (walkowanie 4 kwadratow, smarowanie, zwijanie, krojenie - nie ejst to cos co mnie przekonywuje do przepisu ale to tylko moje zdanie)

  • lutego 24, 2018 at 21:59

    Jest trochę nieprecyzyjnie napisany, ale można zmodyfikować! Wyszło super! Do masy masowej posiekałam swieze oregano. Rewelacja. Myśle, ze rownież swieza pietruszka by sie obroniła! Zdecydowanie z solą coś nie gra i do ciasta należy dadac tylko 1 mała łyżeczkę zamiast oleju, do ciasta dałam 160 g masła i było super!👨‍🍳

  • grudnia 19, 2017 at 19:59

    Olej + masło - nic dziwnego, że są ciężkie.

    Na zdjęciu chyba bez mąki razowej...

  • czerwca 11, 2017 at 13:01

    Pycha, ale fakt trochę ciężkie, pomimo tego że dałam połowę masła z przepisu, można śmiało mniej. Tak czy siak pycha tmrc_emoticons.)

  • lutego 25, 2017 at 15:53

    Pycha, będę robić częściej

  • listopada 13, 2016 at 18:02
    5.0

    Super, tylko za słone, robiłam też z pastą pomidorową z ziołami, też dobre.

  • sierpnia 5, 2016 at 23:48

    Rewelacja!!! 

    Znajomi byli zachwyceni, zawartość talerza szybko zginęła. robiłam niejednokrotnie

    młoda mama, początkująca kucharka

  • sierpnia 5, 2016 at 23:48

    Rewelacja!!! 

    Znajomi byli zachwyceni, zawartość talerza szybko zginęła. robiłam niejednokrotnie

    młoda mama, początkująca kucharka

  • lipca 13, 2016 at 12:02

    Robiłam wczoraj i napewno jeszcze nie raz zrobie

  • czerwca 17, 2016 at 11:46
    1.0

    Totalne nieporozumienie ....ilość oleju powoduje, że ciasto jest ciężkie, zakalcowate i baaardzo kaloryczne . Trójkątów nie dało się ukształtować . Sumienie mam czyste : spróbowałam....ale to nie to ....nie polecam ...

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: