Składniki
- 650 g mąki, pół na pół razowej i pszennej lub zwykłej pszennej
- 160 g oleju
- 1 łyżeczek cukru
- 320 g mleka
- 40 g drożdży świeżych 42g, lub 2 opakowania suchych
- 3 łyżeczki soli, płaskie
- 2 żółtka
- 250 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 8 ząbków czosnku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1 Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 10 s/obr. 7. Kopystką zgarnąć czosnek ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2 Dodać masło, żółtka i 1 łyżeczkę soli, wymieszać 15 s/obr. 6.
3 Założyć motylek, ubijać 20 s/obr. 3. Powstałą masę przełożyć do innego naczynia i odstawić. Zdjąć motylek.
4 Do naczynia miksującego włożyć drożdże, wlać mleko i dodać cukier. Wymieszać 2 min/37°C/obr. 2.
5 Dodać pozostałe składniki i 2 łyżeczki soli, wyrobić ciasto 3 min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" . Wyjąć ciasto z naczynia i podzielić na 4 części.
6 Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
7 Wałkiem rozwałkować każdy kawałek na płaski, kwadratowy placek (ok. 30 x 30 cm). Posmarować masą z masła i czosnku, odłożyć 4 łyżki masy do wykorzystania w następnym punkcie.
8 Każdy kwadrat zwinąć jak roladę, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować resztą masy.
9 Pokroić każdą roladę na 14 trójkątów, rozłożyć je na blasze w niewielkich odstępach i piec 20 minut lub do momentu, aż będą złocistobrązowe (180°C).
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Porady
Do masy można dodać posiekane zioła.
Przepis z książki: Najlepsze przepisy użytkowników Przepisowni.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Mam co do tego przepisu mieszane uczucia. Idea super, ale...też potwierdze kilka wcześniejszych komentarzy - jak się to zrobidokładnie wg przepisu to jest wręcz okrutnie tłuste (dosłownie, człowiek je i na palcach zostaje mu tłuszcz, olej). Polecam BARDZO zminimalizować ilośc oleju (ja dałam ostatni chyba 120g i wciaz bylo za tluste)
Proponuje tez dodac potem na to ser i jakas szyneczke - to troche urozmaica.
generalnie - przepis moze i ok, ale wart dopracowania. Moze kieds sprobuje jeszcze raz, zdecydowanie z modyfikacja, ale nie wszedl na stale w moj jadlospis.
Tluste i duzo roboty (walkowanie 4 kwadratow, smarowanie, zwijanie, krojenie - nie ejst to cos co mnie przekonywuje do przepisu ale to tylko moje zdanie)
Jest trochę nieprecyzyjnie napisany, ale można zmodyfikować! Wyszło super! Do masy masowej posiekałam swieze oregano. Rewelacja. Myśle, ze rownież swieza pietruszka by sie obroniła! Zdecydowanie z solą coś nie gra i do ciasta należy dadac tylko 1 mała łyżeczkę zamiast oleju, do ciasta dałam 160 g masła i było super!👨🍳
Olej + masło - nic dziwnego, że są ciężkie.
Na zdjęciu chyba bez mąki razowej...
Pycha, ale fakt trochę ciężkie, pomimo tego że dałam połowę masła z przepisu, można śmiało mniej. Tak czy siak pycha
Pycha, będę robić częściej
Super, tylko za słone, robiłam też z pastą pomidorową z ziołami, też dobre.
Rewelacja!!!
Znajomi byli zachwyceni, zawartość talerza szybko zginęła. robiłam niejednokrotnie
młoda mama, początkująca kucharka
Rewelacja!!!
Znajomi byli zachwyceni, zawartość talerza szybko zginęła. robiłam niejednokrotnie
młoda mama, początkująca kucharka
Robiłam wczoraj i napewno jeszcze nie raz zrobie
Totalne nieporozumienie ....ilość oleju powoduje, że ciasto jest ciężkie, zakalcowate i baaardzo kaloryczne . Trójkątów nie dało się ukształtować . Sumienie mam czyste : spróbowałam....ale to nie to ....nie polecam ...