Składniki
- 1/2 pomidora
- 50 g semoliny z pszenicy durum, lub kaszy mannej
- 50 g kwaśnej śmietany, 12 lub 36 %
- 150 g sera gouda, lub elementaler, w kawałkach
- 2 łyżki mieszanych ziół, świeżych, pietruszka, szczypiorek, trybula
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
- 60-80 g bułki tartej
- masło klarowane, np. ghee
- 2 jajka
- 500 g kalafiora, podzielonego na różyczki
- 400 g wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1 Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, umieścić w nim kalafior, gotować 10 min/Varoma/obr. 1.
2 Wyjąć koszyczek, opróżnić naczynie miksujące.
3 Do naczynia miksującego włożyć kalafior, jajka, pomidor, semolinę, śmietanę, ser, zioła, sól, pieprz i bułkę tartą, rozdrobnić przy pomocy kopystki 5 s/obr. 5 (jeżeli masa jest zbyt płynna, dodać więcej bułki tartej).
4 Uformować z ciasta 12 płaskich placuszków, usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złocistobrązowo. Podawać na ciepło lub na zimno.
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Porady
Można je podawać z sałatką ziemniaczaną lub sałatką z makaronu.
Przepis z książki: Najlepsze przepisy użytkowników Przepisowni.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Świetne. Polecam
Pyszne te placuszki ☺ dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Piekłam na patelni. Rewelacja. Polecam !
Fajny przepis, koniecznie musze wyprobowac -)))))
Faktycznie, bardzo dobre i sycące. Polecam!
Polecam upiec w piekarniku - zdecydowanie bardziej fit, a nadal pyszne.
Próbowalam na patelni na oleju (za tłusto i się rozpadały), na patelni bez oleju (na wkładce teflonowej- już lepiej, ale nie byłam pewna, czy dobrze dosmażone), w końcu na blasze w piekarniku i ta wersja wszystkim najbardziej przypadła do gustu.
Trochę zmodyfikowałam,żeby byłobardziej fit zamieniłam semolinę na mąkę z ciecierzycy i nie dodałam bułki tartej . Usmażyłam na oleju kokosowym
wyszły bardzo smaczne
Robiłam juz wielokrotnie. Za każdym rażem smakują i znikają błyskawicznie. Polecam ten przepis.
Dodaję ocenę przepisu.
Placuszki bardzo smaczne, polecam
Are you sure to delete this comment ?