Składniki
CIASTO ORZECHOWE
- 3 łyżki bulki tartej
- 1/4 płaskiej łyżeczki proszku do peczenia
- 250 g cukru pudru
- 6 szt jajek całych
- 250 g orzechów włoskich, bez łupinek
MASA WANILIOWA
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (10g)
- 250 g Masla
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka cale
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Orzechy zemlec 10 sek/ obr.6, przełożyć do miseczki.
2. Założyc motylek. Do "Blokada naczynia miksującego" wbić jajka, wsypać cukier, ubijać 4min/37 st.C/obr.3
3. Dodać zmielone wcześniej orzechy, tartą bułkę i proszek do pieczenia, wymieszać 10 sek/ obr.6
4. Zawartość naczynia przelać do tortownicy o średnicy 21 cm. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia
5. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 st.C, piec około 50min -funkcja góra-dół.
MASA WANILIOWA
1. Do "Blokada naczynia miksującego" założyć motylek, wbić jajka i wsypać cukier. |Ucierać 2,5 min/50st.C/ obr.3 Ucierać do białości. Utarte przełożyć do innego naczynia (miseczki). Nie myć "Blokada naczynia miksującego" .
2. Do"Blokada naczynia miksującego" włożyć pokrojone na kawałki miękkie masło, zamknąć "Blokada naczynia miksującego" , ustawić 4 minuty/ obr 3-4 i powoli przez otwór w pokrywie dodawać po łyżce ubiete jajka z cukrem.
3. Odstawić do lodówki do schłodzenia.
DEKORACJA TORTU
1. Przekroić ciasto na dwa krążki. Krążków ciasta nie nasączamy. 2.Przełożyć jedną warstwę masą, położyć drugi krążek , pokryć na wierzchu resztą masy , posypać zmieloną czekoladą i udekorować w/g własnej inwencji.
CIASTA
Porady
Moja MIXI jest zrobiona z masy cukrowej , pokolorowana barwnikami spożywczymi.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Rewelacja umnie tort zrobił furorę co prawda krem mi nie wyszedł i trzeba było zrobić inny(przy okazji jak dla mnie za słodki), ale sam biszkopt cudo
:loveziękuję wszystkim za miłe gratulacje :love: Ciesze się, że przepis został dostrzeżony. Jest bardzo prosty w wykonaniu bo ja takie preferuję, ale również smaczny. Krem/masę można wykonać dowolną, w/g własnych upodobań, podobnie z dekoracją.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wygląda SUPER. Przepis też smakowicie brzmi. GRATUUJĘ." src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="" width="19" height="19">
Lidka Abramowicz
Gabrysiu, gratuluję tej nagrody! Należało Ci się Kochana!
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Gabrysiu, gratuluje
Ps. zauwazylam, ze pod kazdym przepisem, ktòry wygral, ktos ( chyba ze zlosci ) "poobcinal" gwiazdki . I po co robic takie zlosliwosci ???
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
GABRYSIU GRATULUJE !!!
Gabrysiu, moje gratulacje Buziaczki
Gratulacje!
;o)
Gabrysiu, powodzenia!!! Twój pomysł na dekorację tortu jest jedyny i wg mnie najlepszy. Mixi najbardziej kojarzy się z Przepisownią i tylko Ty to dostrzegłaś!
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Napracowałaś się kochana ,efekt super!!, torcik piękny!,. :O Pozdrawiam serdecznie
Are you sure to delete this comment ?