thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
10 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto cytrynowe bezglutenowe

  • 3 jajka
  • 45 gramów mąki kukurydzianej
  • 70 gramów mąki ryżowej, białej
  • 30 gramów skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 gramów łupiny babki płesznik
  • 1 szczypta soli
  • 100 gramów oleju
  • 120 gramów cukru
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • skórka z 1 - 2 cytryn
  • sok z 1 cytryny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto cytrynowe bezglutenowe
  1. 1. Na pokrywie naczynia umieść miskę.
  2. 2. Odważ wszystkie mąki razem z proszkiem do pieczenia i babką płesznik. Dodaj szczyptę soli. Miskę z mąkami odstaw.
  3. 3. Załóż motylek.
  4. 4. Do suchego naczynia miksującego dodaj białka jaj. Ubijaj białka 3 min./ obr.4.
  5. 5. Ubite białka przełóż do miski. Wyjmij motylek.
  6. 6. Na pokrywę naczynia postaw miskę i odważ olej. Miskę odstaw.
  7. 7.Do naczynia dodaj 3 żółtka i odważ cukier. Miksuj 1 min./obr.6.
    W 40 sekundzie ubijania przez otwór w pokrywie dodawaj stopniowo odważony olej.
  8. 8. Do masy jajecznej dodaj sok z 1 cytryny, skórkę z 1-2 cytryn oraz mąki. Wymieszaj 15 sek./obr.2.
  9. 9. Dodaj ubite białka i wymieszaj kopystką.
  10. 10. Nagrzej piekarnik do 170 st. C góra-dół.
  11. 11.Ciasto przelej do wyłożonej papierem keksówki (12/25 cm). Piecz 40 minut.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto cytrynowe bezglutenowe

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy