Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 15min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Pasztet z ciecierzycy z ogórkiem kiszonym
- 400 g ciecierzycy po ugotowaniu lub ze słoika (3/4 szkl.suchej ciecierzycy do gotowania)
- 70 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 70 g ugotowanej marchewki
- 50 g ugotowanego korzenia pietruszki
- 3 duże ogórki kiszone
- 75 g uprażonych ziaren słonecznika
- 1 kopiasta łyżka siemienia lnianego
- 50 g oleju rzepakowego lub ryżowego
- 1 łyżka płynu ze słoika ciecierzycy
- 1 łyżeczka ziaren kminku
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 1/2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz czarny do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Wersja pasztetu z ciecierzycy ze słoika:
1. Ziarna słonecznika uprażyć na patelni. W międzyczasie ugotować marchew i korzeń pietruszki.
2. Rozdrobnić ogórki kiszone 4s/obr.4 i przełożyć do miseczki.
3.Rozdrobnić cebulę i czosnek 3s/obr.5
4. Zgarnąć kopystką, następnie dodać olej i dusić 3 min./120 st./obr.1
5. Do cebuli i czosnku dodać wszystkie pozostałe składniki 30 s/obr.5-7
6. Zgarnąć kopystką pastę i blendować dalej 30s/ obr.7-8
7. Do pasty dodać ogórka kiszonego i wymieszać 10s/obr.wsteczne/2,5-3
8. Keksówkę (24 cm dł.) wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć pastę do keksówki. Ewentualnie posyp garścią ziaren słonecznika. Piecz w 180 st.C przez 45-60 min. Im dłuższy czas pieczenia, tym bardziej suchy pasztet. Ja piekę 45-50 min.
Kroić po ok.12 h po wystudzeniu i schłodzeniu.
Smacznego
Pasztet z ciecierzycy z ogórkiem kiszonym (przepis z True Taste Hunters opracowany przeze mnie na TM)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Super alternatywa dla pasztetów mięsnych, smakuje pysznie nawet na ciepło ! Zamiast kminku (którego nie znoszę) dałam 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, pychota. Polecam. Dziękuję.