thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
1h 25min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

  • ciasto: 250 g margaryny
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl maku suchego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 miarka tm mleka
  • 1 zapach migdałowy (10 ml)
  • Do ozdobienia babki:
  • cukier puder
  • lub lukier
  • rodzynki
  • tłuszcz do posmarowania foremki
  • bułka tarta do psypania foremki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Miękka margarynę utrzeć w thermomixie za pomącą motylka- czas 2 min obr. poz 4. dodawać stopniowo jajka i dalej ucierać- czas 2 min obr.poz.4. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wymieszać czas 20-30 sek.obr poz 2.Na koniec wlać mleko,dodać mak oraz zapach migdałowy,całość jeszcze raz wymieszać czas 50sek obr.poz 2. Formę natłuścić obsypać bułką tartą wyłożyć ciasto.Piec 60 min tem 175*c.Upieczoną babkę ostudzić posypać cukrem pudrem lub polukrować i udekorować rodzynkami według uznania.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

BABKA MAKOWA WIELKANOCNA

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 14, 2020 at 00:36

    Babka jest przepyszna .Naszym zdaniem to klasyczny piegusek :P.
    Polecam

  • marca 31, 2018 at 19:13
    5.0

    Babka przepyszna, takiego przepisu szukałam długo!!! zamieszczam zdjęcia z produkcji.
    Ułatwiłam sobie sprawę - założyłam motylek i włączyłam masło z cukrem na obroty 3 i tak zostawiłam aż do dodania ostatniego składnika przez otwór - nie wiem ile to trwało- ok. 10 min.
    Pięknie utarte ciasto, gęste. Efekt na zdjęciach. Pycha!

    utarta masautarta masa
    po upieczeniupo upieczeniu
    po upieczeniu

  • marca 1, 2017 at 16:21

    Moja babka właśnie dochodzi do siebie w piekarniku. Trochę mam wątpliwości, bo wyszło mi ciasto delikatnie "wodniste".

    Zaznaczę, że dałam tylko pół szklanki maku i zamiast mąki ziemniaczanej, dałam pszenną.. Piekłam w 150°,bo mój piekarnik pali wszystko co mu zaserwuję.

    Mam nadzieję, że będzie dobra! 😀 Bo apetycznie wygląda. tmrc_emoticons.)

    Przepis łatwy i szybki w wykonaniu, na pewno jeszcze nie raz go wykorzystam. tmrc_emoticons.;)

  • marca 24, 2016 at 21:58
    5.0

    Właśnie się piecze tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

  • stycznia 13, 2015 at 16:51

    Na szczęście też zauważyłam, że w wykonaniu nie wspomniano o cukrze i dodałam w odpowiednim czasie  tmrc_emoticons.D

    Babka wyszła super i smakuje równie doskonale!  Cooking 7

    Polecam i zapisuję w ulubionych tmrc_emoticons.)

    Aaaaaaa i użyłam korytka a nie formy babkowej!

     


    Nie żyje się, nie kocha i nie umiera na próbę.


    Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.


    [Bł. Jan Paweł II ]


     

  • stycznia 11, 2015 at 15:51

    dodawać jajka i cukier! Bez cukru nie da rady... Cooking 4

    Za chwilę będę ją jeść, wygląda dobrze!

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: