Składniki
CIASTO
- 1 łyżkę oleju
- 400g mąki
- 40g drożdży świeżych
- 90g masła
- 90g cukru
- 2 jajka
- 125ml mleka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
jaja,cukier,masło,drożdże miksować 3 minuty temp.37 stopni obroty poz.4
2. dodać mąkę,olej,zalać wrzącym mlekiem,wyrabiać ciasto "Ciasto" 9 minut
3.ciasto przełożyć do formy i umieścić w piekarniku
Pieczenie
poziom środkowy,piekarnik z termoobiegiem
1. 20 minut temp.40 stopni
2.10 minut temp. 80 stopni
3. 30 minut temp.180 stopni
Ciasto
Porady
Babka zawsze wychodzi
jakiś cudowny przepis
nie obawiać się wrzącego mleka
i wyrastania ciasta w piekarniku
można dodać do ciasta rodzynek,kakao lub kto co lubi
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Od kiedy znalazłam ten przepis na drożdzowa babkę to co tydzień piekę. Szybko i smacznie!
Babka tylko do zjedzenia w dniu pieczenia, na kolejny dzien sie nie nadaje, jest bardzo sucha i sie sypie. Dla mnie przepis nie do powtorzenia
Cos tu jest nie tak. Kompletnie nie wiem czym sie zachwycacie. Sucha jak wiór na dodatek nie można wyjąc z formy. Żadna rewelacja. Więcej nie zrobię i nie polecam😏
Rewelacyjna babka, u mnie zagościła na dobre.
wlasnie sie piecze
RenataSu:To nie są obroty 42 . Obroty 4 A ta 2 to drugi podpunkt. Pozdrawiam
Dopiero zaczynam przygodę z Termomixem i zamierzam upiec tą babkę - prosze o podpowiedź co znaczą obroty poz 42, bo ja mam obroty do 10? Z gry dziękuję za wyjaśnienie.
Rewelacyjna, zrobiłam w blasze 25*20 cm i z kruszonką jako zwykłą drożdżówkę.
Piekłam bez termoobiegu.
Dla mnie troche za mało słodka ...
Wyszła wzorcowo i pysznie !