thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

Makówki

  • 2 opakowania herbatniki petit bery
  • 100 gramów orzechów włoskich, połówki
  • 100 gramów rodzynek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 0,8 litra mleka
  • 200 gramów maku
  • 2 krople olejku migdałowego
  • wiórki kokosowe

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Makówek
  1. Do naczynia wsypać mak ,wlać 0,5 litra mleka

    gotować 25 min temp.100st. obroty poz. 2

    Odsączyć mak, następnie wsypać go ponownie do naczynia

    ucierać 30sek. obroty poz. 9,kopystką zebrać mak ze ścianek

    i znowu ucierać 30 sek. obroty poz. 9

    Dodać masło,cukier,miód 2 krople olejku migdałowego

    gotować 90 stopni 3minuty obroty poz. 4

    następnie dodać 0,3 litra mleka i zagotować

    obroty poz 2Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" ,temperatura 100 stopni czas około 3 minuty

    "mleko makowe" przelać do naczynia .Dodać rodzynki i zgniecione w dłoni orzechy

    w miseczce na przemian kłaść herbatniki i polewać "mlekiem makowym" nie za rzadkim

    warstwami na końcu można posypać rodzynkami kokosem orzechami

    odstawić do przestygnięcia

    znakomicie smakują wyjęte przed wieczerzą z za okna

     

  2. Składniki na makówki

  3. mak i mleko gotować razem

  4. ugotowany mak odcedzić

  5. na przemian w miseczce układać herbatniki i polewać" mlekiem makowym"

Porady

Ja od zawsze stosuję herbatniki

ale mągą być kromki chałki,batonu ,bułki

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Makówki wigilijne

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 22, 2018 at 18:48

    mpichorz: to nie zupa, herbatniki pochłoną mleko. Ja przekładam pokrojonymi w 1cm kromki bulki.

  • grudnia 16, 2017 at 16:28

    Mam pytanie bo pierwszy raz widzę to danie a wygląda smakowicie. Jaką to ma konsystencję przy podawaniu? Czy to mleko makowe zgęstnieje czy to jest jakby zupa z dodatkami?

  • grudnia 13, 2016 at 14:25

    Czy makowki na mleku można mrozic?

  • stycznia 5, 2016 at 07:45

    nela25

    Wigilię robiłam po raz pierwszy u siebie w domu, nie byłam przekonana do tradycji maku. Na szczęście ten przepis zmienił całkowicie moje podejście do tego składnika. Te Makówki są po prostu WYBORNE !!! Taka bomba bakalii i smakowitości, że palce lizać !! Zrobiłam w dużej blaszce (40x25cm) z trzema warstwami herbatników (ilość składników na "makową polewę" taka sama jak w przepisie). Genialny przepis, od dziś zawsze ze mną na Wigilię tmrc_emoticons.D

    no i właśnie temu służy przepisownia

    żebysmy mogli odkrywać rajskie smaki

     

     

     

     

     

  • stycznia 4, 2016 at 21:19
    5.0

    Wigilię robiłam po raz pierwszy u siebie w domu, nie byłam przekonana do tradycji maku. Na szczęście ten przepis zmienił całkowicie moje podejście do tego składnika. Te Makówki są po prostu WYBORNE !!! Taka bomba bakalii i smakowitości, że palce lizać !! Zrobiłam w dużej blaszce (40x25cm) z trzema warstwami herbatników (ilość składników na "makową polewę" taka sama jak w przepisie). Genialny przepis, od dziś zawsze ze mną na Wigilię tmrc_emoticons.D

  • grudnia 16, 2015 at 07:32

    W wigilijną noc makówki nabiora szczególna moc.(smaku)

    mikulina

    Smakowite !

  • grudnia 16, 2015 at 07:25

    Ewawis

    Dla mnie super-wczoraj robiłam na wigilię firmową i smakowało-można dodac jeszcze skórke pomarańczową. Ja dodaję pokrojone kawałki moreli.

    serce sie raduje jak danie smakuje

     

  • grudnia 15, 2015 at 14:36
    5.0

    Dla mnie super-wczoraj robiłam na wigilię firmową i smakowało-można dodac jeszcze skórke pomarańczową. Ja dodaję pokrojone kawałki moreli.

  • grudnia 14, 2015 at 11:09
    5.0

    Smakowite !

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

  • grudnia 12, 2015 at 13:29

    Przepis na makówki jaki jest wszyscy widzą,

    my robimy na bogato  bo to przecież są Święta .

    Ale dalej są to prawdziwe nasze makówki

Are you sure to delete this comment ?