Składniki
Chleb na pszennym zakwasie
- 380 g zakwasu pszennego
- 250 g mąki pszennej, -zmielonej pszenicy
- 200 g mąki pszennej typ 550
- ok. 210g letniej wody
- 15 g soli
- 30 g otrębów pszennych
- 30-40 g ziaren -dyni, słonecznika, siemienia
- 1 łyżeczka cukru
- 40 g oliwy z oliwek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.
Do naczynia włożyć wszystkie składniki wg podanej kolejności i wyrobić ciasto 5 min. / 2.
Odstawić je na ok. 20 minut, żeby odpoczęło.
Po tym czasie znów wyrabić 2-3 minuty / 3.
Przełożyć je do foremki, mokrą ręką wyrównać powierzchnię i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 2,5 godz ( chleb na młodym zakwasie wyrasta wolniej)
4.
Po wyrośnięciu naciąć chleb, można posypać sezamem, makiem, lub płatkami owsianymi ( co kto lubi do wyboru )
5.
Spryskać obficie wodą i wstawić do piekarnika na najniższą szynę
6.
Piec standardowo w temperaturze opadającej, tzn: wstawiamy chleb do piekarnika nagrzanego do 230*C, po 10 minutach obniżamy temp. do 200*C, a po kolejnych 10 minutach ustawiamy termostat na 180*C a minutnik na 40 minut.
Na ok. 5-10 minut przed końcem pieczenia można otworzyć piekarnik i spryskać bochenek wodą ( najlepiej spryskiwaczem do kwiatków, który służy tylko do tego celu ). Otrzymamy wtedy chrupiącą, lśniącą skórkę
chleba
Porady
Mąkę pszenną ze zmielonego ziarna pszenicy możemy zastąpić mąką orkiszową ( najlepiej zmielone ziarno orkiszu)
Jeżeli zakwas jest młody to możemy dodać 10 g drożdży a połowę wody zastąpić letnim kefirem.
Przepis na zakwas pszenny: //www.przepisownia.pl/przepisy/zakwas-pszenny/447089
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dora, gratuluję wypieku , też lubię eksperymentować z dodatkami i często to robię -przepis jest wersją podstawową Cieszę się, że chlebek wszystkim smakował i pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Super chlebek,upiekłam wczoraj z dodatkiem suszonych pomidorów w oleju,na sniadanie zostały tylko okruszki!
Agnieszko, kupuję ziarno pszenicy na targu i często kupuję tam też mąkę (z młyna Stoisław; mąka chlebowa, typ 750, cena 1,5zł za 1kg). Ale jak akurat ta mąka u pana na targu się skończy to kupuję mąką w Biedronce typ 550.
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
jakiej mąki pszennej najlepiej używać?
Elu dziękuję za przepis, pierwszy raz w życiu upiekłam chlebek na zakwasie i wyszedł pyszny, często go robię i moja rodzinka jest zachwycona
Chlebek rewelacyjnie pyszny
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
jeszcze nie zjedzony, ale wyszedł bardzo smaczny. chyba bardziej mi smakuje niż żytni bo nie ma tego posmaku kwasu.
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
Lidio, BRAAAWOOOO!!!! Super chlebki, pięknie wyglądają Bardzo się cieszę, że tak wspaniale wyszedł ten chlebek. A jak smakował???
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
a tak wyszedł mój chlebek [[wysiwyg_imageupload:126:]]
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Are you sure to delete this comment ?