thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 05/11/12
zmieniono dnia: 05/11/12

Składniki

Chleb na pszennym zakwasie

  • 380 g zakwasu pszennego
  • 250 g mąki pszennej, -zmielonej pszenicy
  • 200 g mąki pszennej typ 550
  • ok. 210g letniej wody
  • 15 g soli
  • 30 g otrębów pszennych
  • 30-40 g ziaren -dyni, słonecznika, siemienia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 40 g oliwy z oliwek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    chleba
  1. 1.

    Do naczynia włożyć wszystkie składniki wg podanej kolejności i wyrobić ciasto 5 min. / 2.

    Odstawić je na ok. 20 minut, żeby odpoczęło.

    Po tym czasie znów wyrabić  2-3 minuty / 3.

    Przełożyć je do foremki, mokrą ręką wyrównać powierzchnię i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 2,5 godz ( chleb na młodym zakwasie wyrasta wolniej)

    4.

    Po wyrośnięciu naciąć chleb, można posypać sezamem, makiem, lub płatkami owsianymi ( co kto lubi do wyboru )

    5.

    Spryskać obficie wodą i wstawić do piekarnika na najniższą szynę

    6.

    Piec standardowo w temperaturze opadającej, tzn: wstawiamy chleb do piekarnika nagrzanego do 230*C, po 10 minutach obniżamy temp. do 200*C, a po kolejnych 10 minutach ustawiamy termostat na 180*C a minutnik na 40 minut.

    Na ok. 5-10 minut przed końcem pieczenia można otworzyć piekarnik i spryskać bochenek wodą ( najlepiej spryskiwaczem do kwiatków, który służy tylko do tego celu ). Otrzymamy wtedy chrupiącą, lśniącą skórkę tmrc_emoticons.) 

Porady

Mąkę pszenną ze zmielonego ziarna pszenicy możemy zastąpić mąką orkiszową ( najlepiej zmielone ziarno orkiszu) tmrc_emoticons.)

Jeżeli zakwas jest młody to możemy dodać 10 g drożdży a połowę wody zastąpić letnim kefirem.

Przepis na zakwas pszenny: //www.przepisownia.pl/przepisy/zakwas-pszenny/447089

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb na pszennym zakwasie

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?