thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
0 osoba/osoby
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 08/08/13
zmieniono dnia: 04/08/17

Składniki

masa na placki

  • 1 puszka ciecierzycy konserwowej ( zwana też cieciorką lub grochem włoskim) po odsączeniu 250g
  • 3-4 łyżki koperku drobno posiekanego
  • 100 g cebuli
  • 600 g cukinii (wydrążonej bez pestek)
  • 6 łyżek mleka
  • 3 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 150 g mąki pszennej
  • olej do smażenia

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Cukinię wydrążyć i pokroić na mniejsze kawałki, podzielić na dwie porcje i każdą oddzielnie rozdrobnić w naczyniu miksującym ok 4-5 sek./ obr. 5 ( uważać aby kawałki nie były zbyt drobne).
    Przełożyć do dużej miski.
    Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki, rozdrobnić w naczyniu miksującym 5 sek. / obr.5.
    Przełożyć do miski z cukinią.
    Ciecierzycę odsączyć z zalewy, umieścić w naczyniu miksującym i rozdrobnić na papkę ok  15-20 sek. / obr.6.
    Papkę z ciecierzycy przełożyć do miski z cukinią i cebulą, dodać koperek oraz skórkę z cytryny.
    Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać mleko, proszek do pieczenia oraz mąkę i wymieszać  ok 30 sek./ obr.4.
    Powstałą masą zalać cukinię i resztę składników w misce, wymieszać łyżką do połączenia składników, jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać odrobinę mąki i wymieszać.

    Na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu rozgrzać niewielką ilość oleju, nakładać porcjami masę na placki i smażyć z obu stron do uzyskania złocisto- rumianego koloru.

Porady

Placuszki polecam serwować ze śmietaną lub sosem czosnkowym.

Więcej na temat przepisu na moim blogu  //wszelkiemojepasje.blogspot.com/2013/08/placuszki-z-cukinii-i-ciecierzycy.html

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Placuszki z cukinii i ciecierzycy

Wydrukuj:

Komentarze

  • sierpnia 21, 2020 at 14:22
    5.0

    Placuszki są pyszneSmile, robiłam wg przepisu, dałam ciecierzycy 300g, mąki 100g, a tuż przed smażeniem dodałam sól i pieprz cytrynowy. smażyłam na minimalnej ilości oliwy z oliwek, ale i tak odsączałam na papierowym ręczniku

  • sierpnia 4, 2017 at 19:48

    Jutro je zrobię na obiad, bo wyglądają obłędnie tmrc_emoticons.-))

  • sierpnia 4, 2017 at 15:51
    5.0

    Zrobiłam dzisiaj na obiad. Przepyszne. Do ciasta dodałam łyzeczkę soli na sam koniec i od razu usmażyłam, bo inaczej cukinia puszcza wodę. Polecam tmrc_emoticons.-) Rewelacja.

  • lipca 9, 2017 at 23:37

    te placuszki sa pyszne tmrc_emoticons.;) dodac tylko soli i pieprzu..rewelacja. wrzucam do ulubionych

  • maja 28, 2017 at 16:58

    Bardzo ciekawe placuszki, także w wersji "fit" tmrc_emoticons.;)

    Ułatwiłam sobie życie najpierw wrzucając cebulę na 3 s./obr. 5 (dodatkowo wrzuciłam także dwa ząbli czosnku), a następnie do niej całą cukinię, którą rozdrabniałam sekundę lub dwie dłużej niż w przepisie przy pomocy kopystki.
    Na samym końcu masę wrzuciłam do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i mieszałam przy pomocy kopystki kilkanaście sekund - obroty wsteczne 3,5.
    Dałam też więcej ciecierzycy (około 400 g) i znacznie mniej mąki (około 80g) - wtedy trzeba nieco dłużej miksować ciecierzycę w trakcie kontrolując poziom rozdrobnienia i w razie potrzeby zgarniać ją ze ścianek Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" .
    Na etapie mieszania wszyskich składników masę do smaku doprawiłam solą i grubo mielonym pieprzem.
    Smażyłam na wolnym ogniu na patelni ceramicznej z minimalną ilością tłuszczu.

    Dzieki zmniejszeniu ilości mąki oraz ograniczenia tłuszczu do smażenia stały sie bardziej fit tmrc_emoticons.)

  • sierpnia 13, 2013 at 21:12
    5.0

    Zrobiłam dzisiaj placuszki, są obłędne tmrc_emoticons.) . Na pewno jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole. Dziękuję za uzupełnienie przepisu tmrc_emoticons.)

  • sierpnia 13, 2013 at 16:17

    Przeoczyłam proszek jak wpisywałam skladniki, na taka ilość skladników płaska łyżeczka,

    “Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa "   -  Mary Lou Cook


                          

  • sierpnia 13, 2013 at 11:42
    5.0

    A ja mam pytanie, w składnikach nic nie ma o proszku do pieczenia, a w przepisie jest żeby wymieszać z mąką, jajami i mlekiem. Ma tam być proszek, czy nie, a jeśli tak to ile?

  • sierpnia 11, 2013 at 12:02

    Jeśli mam ciecierzycę namoczoną i ugotowaną to daję jej więcej niż tej z puszki, zmniejszam wtedy ilośc mąki - placuszki mają bardziej wyrazisty smak.

    “Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa "   -  Mary Lou Cook


                          

  • sierpnia 11, 2013 at 11:10

    dodaje do wypróbowania , placuszki z ciecierzycą mogą być dobre tmrc_emoticons.) pozdrawiam