Składniki
ROLADKI
- 25 g pomidorów suszonych, z zalewy olejowej
- 15 g oleju
- 1 ogórek konserwowy
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- 1000 g wody do gotowania na parze
- 100 g ryżu, parboiled
- 1 płaskiej łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżki mąki ryżowej
- 2 piersi z kurczaka, z polędwiczkami
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Motylek
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć, cebulę, czosnek, pomidory suszone i rozrdrobnić 6 sek/obr.5
2.Dodac olej i odkrojone polędwiczki, rozdrobnic 4 sek/obr.6, masę (farsz) wyłożyć do miseczki, nie myć naczynia.
3. Piersi przekroić w poprzek na dwa płaty, lekko zbic mlotkiem przez folię, posolic , popieprzyc w/g smaku
4. Na deskę do krojeniea kłaść kolejno plaster szynki, na niego rozbity płat mięsa, na mięso rozłożyć farsz z miseczki, położyć 1/4 ogórka i zwinąć w roladkę. Nie trzeba spinać.
Rolady ułożyć na varomie.
5. Do naczynia wlać wodę, dodać curry, włożyć koszyczek z ryżem. Zamknąć pokrywę, na pokrywie ustawić varomę z roladkami. Gotować 35 min/temp. varoma/obr.2
6. Odstawić varomę, wyjąć koszyczek z ryżem. W naczyniu pozostawić 1/2 l wody, resztę wylać. Dodać mąkę, założyć motylek i jeszcze gotować 5 min/obr.3/temp.100st.
7. Na talerz wyłożyć roladki, ryż, polać otrzymanym sosem, dodać ulubione warzywa - ja swieże kolorowe papryki.
S M A C Z N E G O
ROLADKI
Porady
Ryż dobrze jest wcześniej namoczyć w wodzie z przyprawą curry. Potem tę wodę wykorzystać do parowania.
Jeżeli sos będsie za rzadki, wystarczy jeszcze kilka minut odparować na temp. varoma bez miarki na pokrywie.
Ja do zdjęcia nie polewalam sosem żeby nie zepsuc efektu.
Roladki są pachnące szynką. Można je również jeść na zimno jako dodatek do chleba.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo smaczne i expressem można przygotować. Wspaniale smakują jako wędlinka na kanapki ,pięknie die prezentują na półmisku. POLECAM.
Wykwintne i pyszne.
Bardzo fajny przepis na smaczny niedzielny obiadek. Łatwy i szybki.
Super danie na obiad. Ja musiałam dodatkowo wydlużyc gotowanie o 6 min, bo według mnie roladki nie byly dokładnie ugotowane. Ryz zamieniłam na kasze bulgur i mąke ryżową na mąkę kukurydzianą. Sos wyszedł doskonally.
Były dzisiaj na obiadek, zamiast papryki młode marchewki na dolnym pokładzie Baaardzo dobre, ale nie wiem dlaczego z sosiku wyszła mi zupa ;( Ogólnie bardzo smaczne polecam!
Bardzo dobry i szybki przepis .
Dziękuję za pochwały iżyczę smacznego.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Pyszne i szybkie roladki!!! Dziś robię po raz kolejny....
Udany przepis, dziś wypróbowałam, było pyszne
Brzmi ciekawie, musze wypróbować
Alicj@
Bardzo smaczne wykwintne roladki , przepis oceniam na 5+
Are you sure to delete this comment ?