Składniki
Kaszotto z kalafiorem i indykiem
- 200 gramów pierś z indyka, bez skóry, bez kości
- 1 marchewka
- 1/2 selera
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 Pora
- 2 łyżki oleju
- 100 g kaszy gryczanej, 1 torebka
- 500 ml wody
- 1 czubate łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczek kurkumy, suszona
- 1 łyżeczek kolendry, suszonej mielonej
- 400 g różyczek kalafiora
- 100 g liście szpinaku, świeże, lub mrożony
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej, mielonej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Zmielić mięso w maszynce (ja preferuję) lub w "Blokada naczynia miksującego" , wtedy 10sek/obr6. Przełożyć do innego naczynia.
2. Obrać cebulę, czosnek, marchewkę i selera.
3. Do "Blokada naczynia miksującego" wrzucić pokrojoną na kawałki marchewkę i pokrojonego na kawałki selera. Rozdrobnić 5sek/obr4. Przełożyć do innego naczynia.
4. Do "Blokada naczynia miksującego" wrzucić cebulę i czosnek. Rozdrobnić 5sek/obr5.
5. Dodać 1 łyżkę oleju, dusić 2min/Varoma/obr1.
6. Pora pokroić w półplasterki.
7. Do "Blokada naczynia miksującego" dodać pokrojonego pora.
8. Dodać pozostałą łyżkę oleju. Dusić 2min/Varoma/obr1.
9. Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć mięso, marchewkę z selerem, doprawić solą i pieprzem i dusić 5min/120st/obr1.
10. Do "Blokada naczynia miksującego" dodać kaszę gryczaną, wlać 500 ml wody, czubatą łyżeczkę koncentratu bulionu drobiowego, sos sojowy, kurkumę, kolendrę, pieprz i sól.
11. Zagotować 10min/120st/"Obroty wsteczne" /obr1.
12. Do "Blokada naczynia miksującego" dodać różyczki kalafiora, gotować 10min/120st/"Obroty wsteczne" /obr1.
13. Do "Blokada naczynia miksującego" dodać posiekany szpinak i gotować 2min/120st/"Obroty wsteczne" /obr1.
14.Posypać czerwoną papryką i podawać.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dobre danie, choc ja kurczaka dodaję pokrojonego w kostkę i podsmazonego na patelni razem z kalafiorem w pkt.12. Robiliśmy już kilka razy i zawsze z chęcia do tego dania powracamy
Faktycznie bardzo smaczne.Zrobiłam bez szpinaku bo nie lubię. Napewno wrócę do przepisu.
Bardzo pyszne danie
Danie może nie wygląda ale jest bardzo pyszne. Dobry sposób aby przemycić dzieciom sporą ilość warzyw.
Are you sure to delete this comment ?