Składniki
Zupa Pomidorowa Babci Danusi
- 180 gramy marchewka, pokroić w kawałki
- 60 gramy korzeń pietruszki, pokroić w kawałki
- 60 gramy korzeń selera, pokroić w kawałki
- 100 gramy por, pokroić w kawałki
- 1200 gramy woda
- 20 gramy oliwa z oliwek
- 20 gramy masło
- 0,5 łyżeczki pieprz, mielony
- 1 łyżeczki sól
- 190 gramy przecieru pomidorowego 30%
- 20 gramy mąka tortowa
- 150 gramy śmietana, 18% tłuszczu
- 10 łodyżki natka pietruszki, świeża
- 1 ząbka czosnek, mielony, ząbek świeżego czosnku
- 1 kostki rosołu, kostka rosołowa
- 1 łyżeczki przyprawa, przyprawa kuchni włoskiej
- 1 puszki pomidorów, pomidory krojone w puszce
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Dodaj do naczynia 180g pokrojonej marchewki
Dodaj do naczynia 60g pokrojonego korzenia pietruszki.
Dodaj do naczynia 60g pokrojonego korzenia selera.
Dodaj do naczynia 100g pora pokrojonego na 1cm kawałki
Jeśli chcesz zmielone warzywa w zupie, nałóż na naczynie miksujące pokrywkę z miarką - ustaw 15 sekund / 4 obroty "Miksowanie" , jeśli całe, przejdź do następnego kroku
Dodaj kostkę rosołową.
Dodaj do naczynia 1200g wody.
Dodaj 20g oliwy z oliwek.
Dodaj do naczynia 20g masła.
Dodaj jeden ząbek czosnku.Dodaj do naczynia 0.5 łyżeczki pieprzu mielonego.
Dodaj łyżeczke przyprawy kuchni włoskiej.Dodaj do naczynia łyżeczke soli lub przyprawy uniwersalnej
Nałóż na naczynie miskujące pokrywkę z koszyczkiem.Ustaw gotowanie 30 minut / 100°C / 1 "Obroty wsteczne"
Dodaj 190 gramów przecieru pomidorowego 30%.
Dodaj 400 gramów krojonych pomidorów z puszkiNalej do kubka 130 gramów wody.
Dodaj do kubka 20 gramów mąkiWymieszaj dokładnie łyżką zawartość kubka, aby nie było grudek
Wlej wodę z mąką do naczynia miksującego
Nałóż na naczynie miksujące pokrywkę z miarką
Ustaw "Obroty wsteczne" 40 sekund / 2 obroty
Dodaj do naczynia 150 gram śmietany 18%
Ustaw "Obroty wsteczne" 40 sekund / 2 obroty
Ustaw gotowanie 5 minuty / 100°C / 2 "Obroty wsteczne"
Zupa
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ha ha, to mój pierwszy przepis i z wrażenia zapomniałem dopisać kluczowy skladnik zmodyfikuję.
Poprawione!
Pomidorowa to z pomidorami albo z koncentratem pomidorowym powinna być
Are you sure to delete this comment ?