Czas przygotowania
8h 0min
Czas całkowity
9h 0min
porcja/porcje/porcji
0
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 31
opublikowany: 20/06/13
zmieniono dnia: 02/02/17
Składniki
zaczyn
- 150 g wody
- 200 g mąki żytniej typ 720
- 3 g świeżych drożdży
- 50 g barszczu białego
chleb
- 150 g wody
- 1 łyżeczki soli
- 400 g białej pszennej mąki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do"Blokada naczynia miksującego" włoż składniki na zaczyn i wyrób"Ciasto" 2,30.Zostaw w dzbanku na 7-8godz.
Po upływie tego czasu dołóż resztę składników na chleb i wyrób"Ciasto" przez 5min.
zaczyn
Porady
UWAGA!!!! Zrobiłam dziś ten chlebek jako orkiszowy to znaczy ,że zamieniłam mąkę pszenną na orkiszową .Poezja mówię Wam poezja
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Żaden chlebek nie lubi pośpiechu dlatego po eksperymentach powstał wariant tego chlebka i ja piekę raz ten długi czas wyrastania raz ten szybszy .Cieszę się że zasmakował
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Chleb jest genialny. Nie doczytalam ze zaczyn musi stac 8-9 godzin i nie bylo na to juz czasu. Zaczyn stal tylko dwie godziny. Malo tego zrobilam to w ogole w ekspresowym tempie nie trzymajac sie czasow. Ico ? Chleb jest pyszny, wyrosniety, pulchny, ma vhrupiaca skorke PYCHOTKA !!!
Grażynko pochwała od Ciebie to niczym order. Staram się bardzo
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Haniu potwierdzam jesteś specjalistką od pieczenia chlebków każdy twój przepis to jest strzał w dziesiątkę
Jest mi bardzo miło
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Muszę pochwalić bo mnie rodzina chwali
Dziękuję Psotko za uznanie .Zawstydzasz mnie pchwałami
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Świetny chlebek
Haniu wszystkie Twoje chlebki są świetne
Robiłam ten chlebek z suszoną włoszczyzną i powiem szczerze że smak przeszedł moje oczekiwania
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Dziewczyny spokojnie można zmiejszyć czas oczekiwania na wyrośnięcie zaczynu do 4godz.Sprawdzone !!!!
Trzeba pamiętać tylko o tym że zaczyn wyrobił w momencie kiedy mamy ślad w "Blokada naczynia miksującego" że już opada postaram się Wam wkleić zdjęcie bo mój właśnie zaczęłam robić .Można też dokładać kminek cały (około10g) suszone pocięte pomidory , słonecznik co kto lubi .
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Are you sure to delete this comment ?