- TM 5
Składniki
- 2 łyżeczki cukru
- 360 g wody
- 25 g świeżych drożdży
- 400 g mąki pszennej
- 200 g mąki żytniej
- 2 łyżeczki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
SILPAT® - mata do pieczenia
-
SILPAT® - mata doskonały chleb
-
Ben - płaska forma kamionkowa
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do "Blokada naczynia miksującego" wlewamy wodę, dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy 2min/37 st.C./obr 2
2. Dodajemy mąke pszenną i żytnią orsz sól. Wyrabiamy 3 min/"Ciasto" .
3. Ciasto przekładamy do miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
4. Następnie wbijamy pięść w ciasto w celu odgazowania ciasta i krótko wyrabiamy reką. Z ciasta formujemy bochenek chleba, przykrywamy ściereczka i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
5. W tym czasie nagrzewamy piekarnik i garnek/naczynie żaroodporne wraz z pokrywką (ważne!), w którym będziemy piec chleb. Temperatura w piekarniku powinna być maksymalna.
6. Wyciągamy gorący garnek/naczynie żaroodporne z piekarnika i delikatnie przekładamy do niego chleb. Robimy nacięcia, przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 200 st. C z termoobiegiem i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 15 minut.
7. Po upieczeniu wyjmujemy i chłodzimy na kratce.
Porady
Jeżeli naczynie żaroodporne lub garnek nie ma przykrycia możemy użyć folii aluminiowej.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony: www.thermoprzepisy.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Piekłam z mąki pszennej i mąki kukurydzianej, dodałam len i sezam. Chleb jest przepyszny
Wdrażam się w gotowanie.
Lubie karmić ludzi
Jest idealny,skórka chrupiąca w środku.Bardzo często do niego wracam
Można piec w brytfance?
szybko się go piecze i jest pyszny .
Bardzo dobry chlebek
kamila.83: tak, zawsze można zamienić.
Czy zamiast świeżych drożdży można dodać suche (opakowanie 7gr)?
Chleb pyszny!
Da się go upiec bez uprzedniego nagrzewania naczynia, można włożyć bochenek do wyrośnięcia do naczynia i bez przykrycia piec - sprawdziłam, tylko na 15 minut przed końcem pieczenia wyciągam i pieke sam chleb bez naczynia
Czasem smaruje jajkiem i sypie makiem 🤤
Chlebek łatwy w wykonaniu a jaki dobry polecam
Chleb pyszny, skorka super chrupiaca.
Are you sure to delete this comment ?