thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 20min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Łatwy

Składniki

Chałka chlebowa

potrzebne:

  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 cukru, płaska łyżka
  • 400 g wody, ciepłej
  • 800 g mąki pszennej
  • 3 jajka, z czego 1 do posmarowania
  • 50 g masła, miękkiego
  • 1 łyżeczki soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego pokruszyć drożdże, dodać cukier i ciepłą wodę, podgrzewać 2 minuty/37ºC/obr.1. Dodać mąkę, jajka, miękkie masło, sól, wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, podzielić na trzy równe części. Zapleść warkocz. Chałkę chlebową przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, przykryć bawełnianą szmatką, odstawić na pół godziny. Po tym czasie chałkę posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać makiem. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół). Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180ºC, piec jeszcze 10 minut. Po upieczeniu na 10 minut uchylić piekarnik przed wyciągnięciem chałki. Studzić na kratce.

Porady

Po więcej inspiracji zapraszam na mojego bloga https://madebymycha.pl/


*przepis ze strony https://aniagotuje.pl/

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chałka chlebowa

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: