Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
8
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Bułki z górnej półki
- 470 g mąki pszennej typ 500
- 100 g mleka
- 100 g ciepłej wody
- 40 g masła
- 20 g świeżych drożdży
- 5 g cukru
- 5 g soli
- 1 jajko
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu "Blokada naczynia miksującego"
Nastawiamy 3 minuty/interwał. - Ciasto przekładamy do innego naczynia i odstwiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę
Porady
Bułeczki pieczemy wedle doświadczenia z włąsnym piekarnikiem. Jesli nie mamy doświdczenia, cały czas obserwujemy bułki, jesli to konieczne w trakcie pieczenia obracamy je na drugą stronę, aby zarumienić drugą stronę.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Witam czy próbował ktoś zrobić ciasto wieczorem, z mniejszą ilością drożdży żeby bułeczki upiec rano??
Proste szybkie mięciutkie i bardzo smaczne .
Polecam
Gotuję z pasją , często z głowy ,na oko 😉 ,ale
obiecuję skrupulatnie zapisywać co, kiedy i ile🤦
Moje potrawy to bardzo często improwizacja ☺.
Mam nadzieję że zasmakują i zainspirują Cię moje przepisy.
Smacznego 😋😋😋😋😋
Bezbłędne!
Witam, czy można śmiało mąkę pszenną zastąpić inną mąką?
Jutro rano je upiekė, wyglądają obłędnie 😏
Robię bardzo podobnie, wychodzą znakomicie! Co bym dodał? A to że podczas wkładania do pieca robię "manualne zaparowanie" - spryskiwaczem ze zwykłą wodą, są bardziej sprężyste i ładnie się błyszczą. I jeszcze jedno - dobrze jest aby we wstępnym pieczeniu grzałki pracowały - bo lepiej "wyciągają" ciasto, czyli nagrzać piekarnik do 180*C, ale zaraz po włożeniu dać 200*C przez pierwsze 5min. Reszta bez zmian - trzeba obserwować.
Pozdrawiam.
Przepis fantastyczny, bułeczki delikatne i chrupiące. Znikają zanim wystygną
Bułeczki rewelacja. Piekę ję w każdy weekend.
bardzo dobre te bułeczki
Piekłam już 2 razy, bułki wychodzą super. Polecam
Are you sure to delete this comment ?