Czas przygotowania
53min
Czas całkowity
53min
porcja/porcje/porcji
4
osoba/osoby
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 30/03/17
zmieniono dnia: 05/04/17
Składniki
Zupa gołąbkowa
- 200 g miesa mielonego wieprzowego
- 150 g mięsa mielonego wołowego
- 1 cebula,1 marchewka, 1 ząbek czosnku i pół pora ( biała część )
- 2 łyżki oleju
- 400 g włoskiej kapusty
- 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy, sól i pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki i szczypta ostrej papryki
- 900 g wrzącej wody i 2 bulionetki
- 30 g ryżu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do "Blokada naczynia miksującego" dajemy 200 g kapusty i szatkujemy 20 sek /obroty 4. Przekładamy do innego naczynia. Dodajemy drugą część kapusty i pokrojoną na większe kawałki marchewkę i pora, szatkujemy 20 sek / obroty 4. Przekładamy do pierwszej części kapusty. Naczynie "Blokada naczynia miksującego" za pomocą kopystki dokładnie opróżniamy.
Do "Blokada naczynia miksującego" dajemy cebulę i miksujemy czas 15 sek / obroty 5. Dolewamy oleju i podduszamy 4 minuty / Varoma / obroty 1.
Dodajemy mięso i ponownie podduszamy czas 8 minut / Varoma / obr. 2.
Następnie dokładamy poszatkowaną kapustę, marchewkę i pora, ząbki czosnku, podlewamy 2 miarkami TM wodą i podduszamy 5 minut / Varoma / obroty 2.
Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Zalewamy gorącą wodą i dajemy kostki bulionowe. Gotujemy czas 25 minut / 100 stopni / obroty 1.
Dodajemy ryż i ponownie gotujemy czas 10 minut / 100 stopni / "Obroty wsteczne" 1.
Porady
Zupa smakuje jeszcze lepiej następnego dnia.
Życzę smacznego !!!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Varoma to ustawienie gotowania na środkowym pokrętle TM5
mam termomix od 2 dni i chciałam zapytać co znaczy czas 8 minut / Varoma / obr. 2.-chodzi mi o słowo Varoma?[/b]
Bardzo smaczna zupa ! Ma w sobie smak gołąbków. Znowu ją zrobię. Polecam
Już ugotowałam, trochę się domyśliłam, coś tam zapamiętałam i wyszło ok. Tylko gdyby ktoś inny chciał skorzystać, to szkoda by było....
Dziękuję za uzupełnienie. Udanego gotowania
Znowu po zmianie składników pożarło inne - mam nadzieję że tym razem wszystko zagrało i można zasmakować w tej pysznej zupie - jeszcze raz przepraszam i zapraszam do gotowania
Oj Pani Meluzynko, chyba zakochana...
I znowu "zgubiły" się inne produkty:marchewka, por, czosnek...
Trzeba dopracować przepis. Pozdrawiam
Przepraszam za ten błąd - przy wpisywaniu składników zniknęło pierwszych pięć, które teraz umieściłam na końcu. Warto jednak spróbować zrobić ją bo smaczna !
Porażka, co to ma być zero informacji o ilości mięsa i kapusty. LIPA......
Nie ma również informacji no ilości kapusty...
Nie widzę w produktach podanej informacji ile mięsa a w rrozpisanych krokach jest żeby dodać mięso...