Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
- TM 31
- TM 21
opublikowany: 15/05/24
Składniki
Kurczak na słodko-kwaśno
- 200 g papryki, Czerwonej bez gniazd nasiennych
- 0,5 puszki ananasa, pokrojonego w kostkę
- 400 g piersi z kurczaka, bez skóry
- 2 ząbki czosnku
- 80 g cukru
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 200 g ryżu basmati
- 14 g mąki pszennej
- 1230 g wody
- 80 g Ketchupu
- 170 g soku, z puszki ananasa
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kurczaka. Pokroić w 2cm kawałki. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć paprykę, rozdrobnić 3s/obr.4. Przełożyć na wkład Varomy, dodać do tego pokrojonego ananasa, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 1200g wody, osolić szczyptą soli. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma z kurczakiem, gotować na parze 15min/100"Sous-vide" /obr.1.
- Zdjąć przystawkę Varoma, włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż. Postwic przystawkę Varmoma, mięso zamieszać, nałożyć wkład Varomy z warzywami, gotować na parze 10min/100"Sous-vide" /obr.1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ryż przełozyć do innego naczynia, odstawić. Wodę po gotowaniu wylać.
- Do naczynia miksującego włozyć czosnek, rozdrobnić 5s/obr.8. Zgarnąc kopystką ze scienek naczynia miksującego na dno. Dodać cukier, ocet ryżowy, sos sojowy ciemny, 30g wody, sok z puszki ananasa, kethup, mąkę. Gotować 4min/100"Podgrzewanie" /obr.4.
- Dodać kurczaka i warzywa, dokładnie wymieszać kopystą, gotować 5min/100"Sous-vide" /odr."Obroty wsteczne" . Kurczaka z ryżem na słodko-kwaśno podawać na ciepło jako danie główne.
Kurczak na słodko-kwaśno
Sos
Porady
Wedłóg uznania, można dorzucić inne warzywa, co kto lubi.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze