thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 45min
Czas całkowity
3h 5min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto

  • 700 g mąki tortowej
  • 1/2 kostki świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g mleka
  • 2 jajka
  • 100 g wody
  • 70 g cukru
  • 70 g oleju

Nadzienie

  • 190 gramów cukru trzcinowego
  • 120 g Miękkiego masła
  • 3 łyżeczki cynamonu, mielonego

Polewa

  • 60 gramów Miękkiego masła
  • 120 gramów serka śmietankowego ( np. kanapkowy )
  • 100 gramów cukru pudru
  • 1 łyżeczki cukru waniliowego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Wodę, cukier i drożdże włozyć do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i na 3 min./37 stopni/ obroty 2 podgrzać. Mleko i 200 g mąki dołożyć dalej 2 min./37 stopni/ obroty2 mieszać. 5 minut zostawić do wyrośnięcia.
    Pozostałą część mąki, sól, jajka i olej dołożyć do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i na 5 min./ interwał Ciasto"Ciasto" .
    Ciasto wyłożyć do miski, przykryć i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.

  2. Nadzienie

    Masło włożyć do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i na 4 min./70 stopni/ obroty 3 roztopić. Cukier i cynamon dołożyć i na 20 sek./ obroty 3 zmieszać następnie wyłożyć.

    Następnie ciasto rozwałkować na stolnicy na wymiar 40 x 50 cm i wysmarować nadzieniem. Potem pokroić na 3-4 cm paski i zawinąć ślimaki, które wkładamy do wysmarowanej masłem formy np. do zapiekanek i pozostawić na kolejne 20 minut.

    Piec nagrzać do temperatury 180 stopni.

    Ciasto piec 15- 20 minut.

  3. Polewa

    Serek, masło, cukier puder i cukier waniliowy włożyć do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i na 1 min./ obroty 4 zamieszać.

    Tak powstałą masę wylać na upieczone gorące ciasto.

    Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe. Smacznego !!!!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Adwentowe ślimaki cynamonowe

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: