thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
5 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 6
  • TM 5
opublikowany: 05/23/24
zmieniono dnia: 05/31/24

Składniki

Gołąbki bez zawijania IKA

  • 360 gramy kapusty, pokrojonej na mniejsze kawałki
  • 300 gramy mięsa mielonego, wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 gramy kaszy manny
  • 90 gramy ryżu
  • 1 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, typu "kucharek"
  • 1/4 łyżeczki pieprzu, mielonego
  • 1 płaskiej łyżeczki soli
  • 2 litry wody
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 3 ziela angielskie
  • 1 płaskich łyżek przyprawy uniwersalnej, typu "kucharek"
  • 1 łyżki śmietany, 18% tłuszczu, "do zupy"
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej, do smażenia
  • mąka, do obtoczenia

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włóż 360g kapusty, pokrojonej na mniejsze kawałki i ustaw 15s/ob.4

  2. Do posiekanej kapusty w naczyniu dodaj 300g mięsa mielonego, 1 jajko, 60g kaszy manny, 90g suchego ryżu, łyżeczkę "kucharka", 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 płaską łyżeczkę soli i czosnek przeciśnięty przez praskę. Ustawić 45s/ob.wsteczne 4 ( w tym czasie można mieszać też kopystką)

  3. Z masy uformować małe kotleciki, obtoczyć w mące i smażyć na oleju do mocnego zrumienienia (nie rozpadną się podczas gotowania jak je mocniej przysmażymy). W czasie gdy smażymy do innego garnka wlać 2 litry wody dodać 1 liść laurowy, 3 ziela angielskie i łyżkę "kucharka". Zagotować. Do gotującej wody włożyć usmażone gołąbki i gotować na małym ogniu 10 minut.
    Dodać 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego i delikatnie przemieszać (najlepiej nie łyżką tylko "za uszy, gibając garnkiem" tmrc_emoticons.;) ), gotować 5 minut. W tym czasie:
    Przygotować w miseczce odrobinę wody, dodać łyżkę śmietany, szczyptę soli i 2-3 łżki mąki. Wymieszać rózgą. Wlać do garnka (najlepiej do miseczki wlać odrobinę gotującego wywaru aby zahartować- dzięki temu śmietana nie zważy się w sosie). Znowu wymieszać (wcześniejszym sposobem). Gotować jeszcze 5 minut od zagotowania
    Smacznego tmrc_emoticons.)

Porady

Mi wyszło z przepisu 14 gołąbków. nadmiar można zawekować lub spakować próżniowo i zamrozić. Po rozmrożeniu nie tracą na smaku tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: