Czas przygotowania
16min
Czas całkowity
16min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Zupa tajska z krewetkami
- 250 gramów krewetka, surowa, średnia, obrana
- 30 gramów imbir, świeży korzeń
- 30 gramów kurkuma, najlepiej w korzeniu - może być też mielona
- 1 sok z cytryny, wyciśnięty osobno, bez pestek
- 2 łyżki skórka otarta z cytryny
- 1 czerwona papryka świeża
- 2 czerwona papryczka chili, świeża, mała
- 30 gramów oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki bulion warzywny TM
- 400 gramów mleczko kokosowe
- 300 gramów wody
- 1/2 pęczka kolendra, świeża
- 1 łyżeczki sosu sojowego jasnego
- 5 ząbka czosnek
- 30 gramów grzyby mun suszone
- 1 łyżeczki chili
- 1 łyżeczki pieprz cytrynowy
- 225 gramów pędy bambusa, mogą być plastry
- 1/2 puszki kiełki fasoli mung
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Przygotować krewetki - świeże oczyścić, obrać i umyć; mrożone wcześniej rozmrozić.
- Do naczynia miksującego włożyć imbir, kurkumę (jeśli w korzeniu) i skórkę z połowy cytryny, rozdrobnić 10 s. / obr. 7
Zgarnąć kopystką i przełożyć do osobnego naczynia. - Do naczynia miksującego włożyć czosnek i rozdrobnić 8 s. / obr. 5
- Dodać oliwę z oliwek i dusić 3 min. / 120 °C / "Obroty wsteczne" 1
- Do naczynia miksującego włożyć paprykę czerwoną i papryczki chili, rozdrobnić 8 s. / obr. 5
Zgarnąć ze ścianek kopystką. - Do naczynia miksującego dodać wodę, bulion warzywny, krewetki, grzyby mun, bambus, chili w proszku i sos sojowy - gotować 6 min. / 100 °C / "Obroty wsteczne" 1
- Do naczynia miksującego dodać mleko kokosowe, imbir, kurkmę, skórkę z cytryny, sok z cytryny, pieprz cytrynowy - gotować 7 min. /100 °C / "Obroty wsteczne" 1
- Kiełki fasoli MUNG wyłożyć na miseczki, wlać zupę i posypać kolendrą.
Nieco bardziej pikantnie...
Porady
1. Jeśli do zupy dodaje się mrożone krewetki, można nieco wydłużyć czas gotowania.
2. Zamiast krewetek można użyć miksu owoców morza, w zależności jakie się włoży można wydłużyć czas gotowania.
3. Przepis jest zredukowany o cebulę (na którą jest mąż uczulony).
4. Można zmniejszyć pikantność zupy (poprzez uszczuplenie ilości pieprzu cytrynowego).
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?