- TM 31
Składniki
ciasto na tartę
- 300 gramów mąki pszennej lub krupczatki
- 140 gramów Miękkiego masła
- 1 jajko kurze, male
- 5 gramów soli drobnej
- 50 g wody letniej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Szpinak na Tartę
- 400 gramów Szpinaku ( mrożony)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli drobnej
- 1 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczki kolendry
- 2 łyżki sosu sojowego
- 50 gramów sera mascarpone
- 70 gramów sera camembert
- 200 gramów śmietany 18%
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie składniki(na ciasto) umieszczamy w pojemniku. 2 minuty"Ciasto"
Ciasto wyjmujemy, wykładamy na blache do tarty o śr. 26cm. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 200 stopni - ok. 20 min.
FARSZ
2.Wszystkie składniki oprócz śmietany umieszczamy w pojemniku"Blokada naczynia miksującego"
obr. 2czas 10min 90stopni.
3.Dodajemy śmietanę i miksujemy "Blokada naczynia miksującego" obr. 5 czas 30 sec.
4. Farsz układamy na ciasto i wkładamy do piekarnika na około 10 minut
Tarta
Porady
Jako posypkę na tartę możemy użyć : słonecznik prażony bądź prażone orzechy włoskie( zmiksowane).
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo smaczna tarta ! Fajny przepis na spód , do szpinaku zgodnie z komentarzami dałam tylko 1 łyżeczkę soli i wyszło pysznie.
Proponuję o 1 łyżeczkę soli mniej do szpinaku i będzie pycha. Przed włożeniem do piekarnika posypałam szpinak mieszanką suszonych pomidorów, bazylii i czosnku. Również polecam
Ciasto mega natomiast dałam mniej szpinaku a dodałam warzywa krewetki i sos chili słodki. Na koniec mniej śmietany i jajko do farszu
Bardzo fajny przepis na ciasto, nadzienie troszkę zmodyfikowałam, dodałam szpinak, fetę, czosnek i mascarpone, wyszło pyszne!
Ciasto z przepisu pyszne. Natomiast farsz wyszedł za słony, za ostry i za rzadki - po ukrojenie sie rozlewa.
Przepis super polecam
Aneta
Wykorzystalam ciasto z tego przepisu, ale wypełnienie zrobilam z boczniakow. Wyszła pyszna.
Ciasto na tartę - bardzo dobre. A możliwości jej wypełnienia jest mnóstwo. Ja do szpinaku dodaję podsmażonego łososia, czasem groszek zielony, czasem brokuły... Taka tarta wyśmienicie smakuje moim domownikom z naszą starą, poczciwą i pyszną surówką z kiszonej kapusty!
Przepis dodany do wypróbowania Pozdrawiam