Składniki
FARSZ
- do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, przyprawa uniwersalna
- 50 g oliwy
- 400 g pasztetu
- 100 g cebuli
- 250 g pieczarek
DODATKI
- 1 jajko roztrzepane do posmarowania ciasta
- sezam
CIASTO
- 500 g mąki pszennej
- 5-10 g drożdży
- 70 g miękkiej margaryny
- 220 g kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 5 g soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Pieczarki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do "Blokada naczynia miksującego" i zmiksować czas 5s/ obr 5. Przełożyć do innego naczynia.
2. Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć cebulę i zmiksować czas5s/obr 5 . Kopystką zgarnąć ze ścianek cebulę, wlać oliwę dodać pieczarki. Smażyć 10 minut Varoma/ obr 1. Pod koniec smażenia dołożyć pokrojony w kawałki pasztet i przyprawy.
3. Wszystko razem wymieszać 30s/ "Obroty wsteczne" /obr 4
4. Wystudzić farsz.
1. Margarynę pokroić w kawałki i wrzucić do "Blokada naczynia miksującego" , dodać mąkę i zmiksować 10 s/obr 5.
2. Dodać sól, śmietanę , drożdże i jajko . Zmiksować 10s/obr 5.
3 Wyrabiać ciasto 2minuty / "Ciasto"
4. Wyłożyć ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na około 0,5 godziny
5. Ciasto rozwałkować i wykrawać kółka o średnicy 10 cm , nałożyć na środek farsz i zwijać w kształt prostokąta.
6. Ułożyć na blaszce żeby trochę podrosły.
7. Włączyć piekarnik 180 stopni.
6. Posmarować paszteciki jajkiem i posypać sezamem.
8. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 15-20 minut na kolor jasnozłoty.
Farsz
Ciasto
Porady
Paszteciki podawać do czerwonego barszczu.
SMACZNEGO
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Szybkie i pyszne 👍
Świetne paszteciki. Polecam i farsz i ciasto.Szybko się robi, a w smaku naprawdę super. Nawet na drugi dzień po odgrzaniu w piekarniku ciasto nic nie traci na kruchosci i świeżości.
Przepis jest super!
Moje pieczarki zamiast rozdrobnione na 5 nastawiłam na 2,5 Nie chciałam mieć ich aż w takiej gładkiej konsystencji.
Polecam jak najbardziej!
obłędne
Wlasnie robie swiateczne menü dodalam do zrobienia
Najlepsze z czerwonym barszczykiem, ale same również jako przekąska
Pyszne, na zimno jeszcze lepsze
Nadszedł czas na samodzielne paszteciki
Pyszne i szybkie godne polecenia, z czerwonym barszczykiem komponują sie idealnie
Super, dzisiaj zrobiłam. Były pysze. Dzięki za pomysł
Are you sure to delete this comment ?